Polisen ska kontrollera björnjakten

Myndigheterna befarar att björnjakten inte går rätt till överallt. Därför utför polisen och länsstyrelsen gemensamma stickprovskontroller. Åtgärden får kritik av jägare.

Tavlan "Björnjakt i Jämtland". Skapad 1864 av Josef Vilhelm Wallander (1821-1888).

Flera medier rapporterar om att årets björnjakt kommer bli något så ovanligt som föremål för gemensamma stickprovskontroller av polis och länsstyrelsen.

– Vi kommer inte att åka till samtliga besiktningar, utan kommer att göra stickprov och rikta in oss där vi tror att det behövs. Vi har hört att björnjakten kanske inte alltid går rätt till, säger viltsamordnare Martin Trostemo vid Polisen Jämtland till tidningen Jakt & Jägare.

Tillsynen av björnjakten kommer ske i Jämtlands, Norrbottens, Västerbottens och Västernorrlands län. Man kommer bland annat kontrollera nykterhet, jaktkort och vapenlicenser.

Tre myndigheter står bakom

Initiativet till denna gemensamma tillsyn har tagits av Polismyndigheten, länsstyrelserna och Åklagarmyndigheten.

Polisen är inte ute efter att störa jakten, utan hoppas kunna bygga kontaktytor med jägarna och göra dem tryggare med vilka lagar och regler som gäller.

– Vi vet till exempel att det har förekommit illegala åtlar, kameror, hundsläpp vid åtlar och kameror, och att motorfordon har använts under tidigare års björnjakter, säger Martin Trostemo till Jakt & Jägare.

Pierre Kjellin
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktion@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste