”Fälldin var här och sov en natt”

Pensionerade skogsägaren Christer Bergfors i lappländska Slussfors har drivit pensionat vid sidan om i över 30 år. Det mest prominenta besöket han drar sig till minnes är dåvarande statsministern Torbjörn Fälldin.

Slussfors som ligger längs Blå Vägen mitt emellan orterna Tärnaby och Storuman, är än idag

Under sin tid som statsminister gjorde Torbjörn Fälldin (c) en övernattning hos Christer Bergfors (mannen i gul t-tröja). Fälldin syns i mitten iklädd rutig skjorta. Foto: Privat

en levande by med omkring 100 invånare. Här finns fortfarande lanthandel, en obemannad bensinstation, ett pensionat, en förskola och en årskurs 1-6-skola och till och med en liten veterinärklinik.

– Jag drev lanthandeln här i byn i många år, men det var ganska slitigt, berättar 67-årige Christer Bergfors när han tar emot i sin och sambons hus mitt i Slussfors.

Christer är pensionär, på papperet, men nöter knappast ut kökssoffan. När vi träffar honom i mitten på juli är det som mest turister i nejderna – fisketurister och förbipasserande längs Blå Vägen som svänger in i Slussfors och tar en paus. Den långa envånings byggnaden bredvid boningshuset tjänar som pensionat och rymmer tio rum med självhushållning.

Christer Bergfors visar allrummet i sitt pensionat.

– Vi har mycket gäster som är här och fiskar. Idag är det en riktigt hektisk besöksdag. Det kommer bilar hela tiden och det springer folk här. Det är kul, säger Christer Bergfors.

Oplanerat statsministerbesök

Han visar runt i det enkelt men hemtrevligt inredda pensionatet. I ett av rummen hänger ett porträtt på Ångermanland-bördige centerpartipolitikern Torbjörn Fälldin, som var statsminister 1976-1982.

– Han stannade till här en natt, oplanerat. Jag tror det var under åren han var statsminister. han hade Säpo-vakter med sig. Solveig, frun, var med också. Hon låg i överslafen och han låg i nederslafen, berättar Christer när han visar det lilla rummet, spartanskt möblerat med två sängar och ett nattduksbord. Och ett porträtt av Torbjörn Fälldin, uppsatt i efterhand.

"Nostalgimuseet" som Christer byggt upp är en gammal bensinstationsmiljö med gamla pumpar och både nytillverkade och gamla Esso-skyltar.
Foto: Pierre Kjellin

Mittemot boningshuset, på andra sidan byvägen, står nostalgimuseet – ”Esso-museet” – som Christer byggt upp; en vitmålad butiksstuga, två antika Esso-pumpar, flankerade av en veteran-Opel som står parkerad intill.

– I somras hade jag sonen till han som var Sverigechef för Esso i fyrtio år på besök, och han var helt lyrisk över våra Esso-grejer, berättar Christer.

Blir inte rik på pensionatet

Pensionatsverksamheten ger inga stora intäkter och nostalgimuseet är ren hobbyverksamhet, förklarar Christer:

Några betydande pengar gör jag inte på den här verksamheten. Men man ska ju ha något att göra och jag vill att byn ska leva.

Rummet som dåvarande statsminister Fälldin övernattade i. Foto: Pierre Kjellin

Christer har också raggat lite investeringsmedel utanför Slussfors, berättar han:

– Jag har några som sponsrar mig. Svea Ekonomi är största sponsorn och de andra är Beijer, K-Rauta och bygghandeln Gärdin & Persson. Deras stöd betyder jättemycket för oss.

Ett annat intresse är gamla bilar. Bakom nostalgimacken står fem veteranmodeller prydligt parkerade. Alla i hyfsat välhållet skick.

– Alla är i bra skick. Det är lite jobb med dem, men de är långt ifrån några vrak. Jag har sålt flera skogsvrak som nu rullar som nyrenoverade i andra delar av landet, berättar Christer, och tillägger att han kan tänka sig att sälja av sina veteranbilar.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades lördag den 17 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste