Nya fynd av giftig larv på björk

Blåsvart Björkstekel, som är giftig att äta, har hittats utanför Falkenberg, vilket är det nordligaste fyndet i Sverige hittills.

Blåsvart björkstekel i lasvstadiet. Foto: Skogsstyrelsen

Det nordligaste fyndet hittills av den giftiga blåsvarta björkstekeln har gjorts i Grimsholmen strax söder om Falkenberg i norra Halland, rapporterar Hallands Nyheter.

Blåsvarta björketekeln överger under augusti månad björken och letar sig ned i gräset. Djur på bete bör därför flyttas till björkfria betesmarker, eftersom larven är mycket giftig och djur som får i sig den riskerar att dö av leverskador.

Björkstekelns larv innehåller giftet lophyrotomin, som är närbesläktat med det gift som finns i vit och lömsk flugsvamp. Får som ätit 1,5–7,5 gram larver per kilo kroppsvikt har dött inom 35 timmar av akuta skador på levern. Under 2016 dog en hundvalp i Skåne efter att ha ätit ett okänt antal larver, rapporterar Skogsstyrelsen.

Blåsvarta björketekeln upptäcktes i Sverige för första gången 2002 i skånska Falsterbo. Sedan dess har den spridit sig i hela Skåne. Sommaren 2017 hittades larver i Haverdal strax norr om Halmstad och nu har blåsvarta björketekeln tagit sig nästan upp till nordligaste Halland.

Skadorna efter blåsvarta björkstekeln är inte särskilt allvarliga för björkarna eftersom kalätningen sker sent på säsongen då det mesta av årets tillväxt är färdig.

Läs mer om blåsvarta björkstekeln på Skogsstyrelsens hemsida.

Så känner du igen blåsvarta björkstekeln

Larverna är ca 1,5–2,5 cm långa och har tre par kraftiga svarta bröstfötter samt små bukfötter på undersidan av resten av kroppen. Färgteckningen är en varningssignal som annonserar dess giftighet, därför undviker fåglar att äta dem. Varningsfärgerna fungerar bäst när de sitter många tillsammans, så därför förekommer de alltid i stora grupper.

Den fullvuxna björkstekeln är blåsvart, 1-1,5 cm lång och flyger ganska långsamt över gräset och i björkkronorna. Den svärmar i juni och lägger äggen inuti björkens bladkanter, som får en liten bula över varje ägg.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste