Mångmiljonstöd till norskt pappersbruk

Skogskoncernen Norske Skogs pappersfabrik i Halden kompenseras för sina miljösatsningar av norska staten med nästan en kvarts miljard norska kronor.

Norske Skogs pappersfabrik i Halden utanför Oslo. Foto: Norske Skog

Det här är ett mycket glädjande besked, och jag vill ge regeringen beröm för att man har använt det juridiska handlingsutrymmet till att ge en av världens mest klimatvänliga pappersfabriker CO2-kompensation efter samma princip som andra avancerade industrier, säger Norske Skogs styrelseordförande och koncernchef Sven Ombudstvedt till norska ekonomitidningen Nationen.

Det är Norges miljödepartement (Klima- og Miljødepartementet) som tagit beslut om att ge Norske Skog stödet – eller ”kompensation” som man valt att kalla det – som betalas ut som en årsvis klumpsumma. Beslutet innebär att Norske Skog får stödet för åren 2019, 2020 och 2021.

För 2019 får Norske Skog 31 miljoner, för år 2020 82,5 miljoner medan det för år 2021 beräknas betalas ut cirka 120 miljoner norska kronor (NOK). Det innebär att Norske Skog beräknas få totalt cirka 233 miljoner NOK i statsstöd.

Den statliga så kallade CO2-kompensationen är ett stöd som norska staten ger till konkurrensutsatt industri som förbrukar mycket el. En tanke med stödet är att dämpa effekterna av EU:s system för utsläppskvoter, vilket bidragit till ökade elpriser även i Norge.

Norske Skog har fått CO2-kompensation sedan 2013, dock betydligt lägre summor än de utbetalningar man får 2019 och framåt.

Norske Skog ansökte 2017 om konkurs, men räddades av sin största kreditgivare – europeiska investmentbolaget Oceanwood Capital Management.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste