Här är Stora Enso första fabrik för KL-trä

I somras invigde Stora Enso sin första anläggning i Sverige för tillverkning av korslimmat trä. Fabriken är den största kunden till sågverket alldeles intill.

Stora Ensos nya produktionslinje för korslimmat trä, beläget intill sågverket i värmländska Gruvön. Foto: Stora Enso

Sommaren 2017 tog Stora Enso beslutet att investera omkring en halv miljard kronor i en helt ny fabrik för tillverkning av korslimmat trä (KL-trä) intill sitt eget sågverk i värmländska Gruvön.

Den nya fabriken invigdes den 28 maj och leveranserna startade redan under första kvartalet i år. Produktionskapaciteten ligger på cirka 100000 kubikmeter per år, vilket enligt Stora Enso motsvarar material till cirka 4 500 normalstora lägenheter.

All råvara i tillverkningen av KL-trä i Gruvön är gran. Stora Ensos nya KL-träfabrik innebär också att sågverket i Gruvön nu återgår till att bli ett rent gransågverk efter att under några år även ha sågat tall.

KL-träelementen är 16 meter långa, 3,5 meter höga och kan vara upp till 0,4 meter tjocka. Merparten av produkterna säljs i Norden och Storbritannien.

Fabriken i Gruvön är Stora Ensos tredje tillverkningsanläggning för KL-trä och sysselsätter omkring 60 personer. Koncernen har sedan tidigare två produktionslinjer för KL-trä i Österrike.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 augusti 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste