Information viktigt när barkborreskadad kommunskog avverkas

När Nässjö kommun nu har stora volymer barkborreskadade granar att ta rätt på gäller det inte enbart att jobba snabbt, utan även om att snabbt informera allmänheten.

Tommy Friman som är ansvarig för småländska Nässjö kommuns drygt 1440 hektar stora

Tätortsnära skog i Nässjö, här en nygjord avverkning till förmån för bostadsbyggande. Foto: Nässjö kommun

skogsinnehav vände sig direkt till lokalpressen för att få ut informationen om de ovanligt omfattande granbarkborreangreppen i sommar:

– Jag använder media för att få ut information till allmänheten om hur läget är och vad vi gör i skogen. På så sätt slipper jag få massor med frågor från folk. Vi har maskiner som är ute och tar ibland bara två-tre träd på ett ställe innan de åker vidare. Då är det en del som undrar vad vi håller på med i skogen, och många är inte så bekanta med hur skogsskötsel fungerar, berättar Tommy Friman. Och tillägger att folk både hör av sig och frågar om varför döda eller skadade träd tas bort eller får ligga kvar:

– När man ser ett dött träd är det kanske ingen fara att det ligger kvar, för insekterna har redan lämnat trädet och det kan stå eller ligga kvar och göra nytta för andra insekter.

I storleksordningen 1000 kubikmeter barkborreskadad gran har än så länge avverkats i sommar i kommunens skogar, vilket är något mer än man tidigare räknade med.

Den absoluta majoriteten av Nässjö kommuns skogsbestånd är rekreationsskog där vanligt trakthyggesbruk bara bedrivs i mindre utsträckning.

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste