Stigande fiberkostnad för massabruken

Kostnaden för barrträfiber för tillverkning av pappersmassa har gått upp de senaste två åren, vilket lett till att SFPI (Softwood Fiber Price Index) prisindex för barrträfiber är högre än det varit på fem år, meddelar WRQ (World Resource Quarterly). 

Foto: Björn Schubert

Priset på massaved har ökat eftersom utbudet av massaved inte har tillfredsställt efterfrågan. Det gäller i alla 17 länder som WRQ bevakar, med Östra Kanada som enda undantag. Största prisökningen var i Nordamerika, Norden, Ryssland och Indonesien.

 

SFPI ökade med 0,5% under första kvartalet 2019. Det var tredje kvartalet i följd som priset ökade vilket resulterat i det högsta SFPI sedan slutet 2014.

 

Ett undantag där priset på massaved sjunkit är Centraleuropa, där tillgången på virke varit hög på grund av storm och insektsskador.


Med en svagare pappers- och pappersmassamarknad och förbättrade avverkningsvillkor är det troligt att priset på barrträfiber sjunker på flera håll under sommarmånaderna, skriver Wood Resources International LLC i ett nyhetsbrev.

Martina Ljungdahl
Martina Ljungdahl
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste