Bättre koll på bärighet och brandrisk

Genom ett samarbete mellan Komatsu Forest och SMHI integreras nu markfuktighetskartor och brandriskprognos i skogsmaskinförares beslutsstöd i hytten.

 

På mässan Skogsnolia premiärvisades MaxiVision, ett nytt digitalt verktyg i Komatsus maskiner, som hjälper skogsmaskinsföraren att visuellt se förutsättningarna och förhållandena i skogen. Genom olika kartvyer får föraren information om såväl markförhållanden som övriga arbetslagets produktion och kan utifrån det planera arbetet så effektivt och skonsamt som möjligt.

I MaxiVision kan föraren kombinera kartor över objektet med aktuell information om markförhållanden i en gemensam vy, samtidigt som det är möjligt att se den egna och kollegornas produktionsdata i realtid. Arbetslagets gemensamma översikt över arbetet ger bra underlag för att planera produktionen och underlättar för föraren att fatta bra beslut.

Rent praktiskt kan skördarföraren underlätta för skotaren genom att till exempel planera lämpliga basvägar, spökslag (skördaren fäller i fuktiga kanter, men lägger virket åt sin sida med bättre bärighet) och avlägg utifrån aktuella förhållanden.

Skotarföraren i sin tur kan se skördarens produktion i varje körstråk, vilket gör det lättare att optimera körningen och slippa onödiga omvägar. När virket är skotat till avlägget kan föraren avmarkera stråket.

Maskinförare i ett arbetslag kan också skriva meddelanden mellan varandra eller åt varandra märka ut speciella områden på kartan.

– Det vi skapat i samarbete med Komatsu Forest är en ny generations beslutsunderlag för avverkningsplanering. Nu kan maskinföraren titta på dynamiska så kallade markfuktighetskartor som visar beräknat markvatten, vilket ger maskinföraren ett användbart verktyg på plats i maskinen, berättar Alexandra Birger-Röör, affärsområdeschef skog och lantbruk, SMHI.

Informationen från MaxiVision ska möjliggöra en mer skonsam avverkning och skotning, vilket kan öka kvaliteten på arbetet och också hjälpa till att möta kraven på minskad markpåverkan.

Stefan Ljungdahl
Stefan Ljungdahl
Tel: 019-16 61 34
E-post: stefan@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 juli 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste