Fällavgifternas vara utreds

Regeringen ger naturvårdsverket i uppdrag att utreda områdesfinansiering som en alternativ lösning till det nuvarande systemet med fällavgifter för finansiering av klövvilt.

Naturvårdsverket har tidigare föreslagit områdesfinansiering, en avgift per registrerat område, som en alternativ finansieringslösning till det nuvarande systemet med fällavgifter. Utredningen följer på ett tidigare uppdrag rörande älgförvaltningen.

Då regeringen är av uppfattningen att en områdesfinansiering skulle kunna ge en stabil och långsiktig finansiering har de nu gett Naturvårdsverket i uppdrag att utreda det som ett alternativ till dagens fällavgifter och lämna förslag på det. Utredningen gäller klövvilt, främst älg och hjort.

– Utifrån faktorer som regionalt självbestämmande, fällavgifternas långsiktiga osäkerhet och den långsiktiga utvecklingen mot flerartsförvaltning kan områdesfinansiering ha fördelar jämfört med nuvarande modell med fällavgifter. Det är därför som vi nu uppdrar åt Naturvårdsverket att utreda denna alternativa finansieringslösning säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande från Näringsdepartementet.

Naturvårdsverket ska redovisa utredningen senast den 15 oktober 2020.

Martina Ljungdahl
Martina Ljungdahl
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste