Nytt samarbete för nationellt skogsdatalabb

SLU och Skogsstyrelsen ska gå ihop för att utveckla ett nationellt skogsdatalabb som ska bli tillgängligt för fler. Målet är ett effektivare och skonsammare skogsbruk och projektet får nu finansiering av Vinnova.

Foto: Mostphotos

Skogsstyrelsen och SLU har data om svensk skog byggt på laserskanning från flygplan, satellitbilder och fältinventeringar. Den ska nu bli mer tillgänglig genom det nationella skogsdatalabb som SLU och Skogsstyrelsen ska ta fram i ett projekt finansierat av Vinnova. Satsningen är en utbyggnad på SLUs befintliga skogsdatalabb.

   – De data, tjänster och kunskap som Nationellt skogsdatalabb levererar förväntas bidra till att göra skogsbruket effektivare och skonsammare, men det stannar inte där. Vi förväntar oss också att Nationellt skogsdatalabb blir en kreativ mötesplats för analys och planering inom andra samhällssektorer, säger Anna-Lena Axelsson, koordinator för Program Skog inom SLU:s miljöanalys.

   Det nya Nationella skogsdatalabbet ska resultera i en ny nationell digital plattform med fler resurser och tjänster. Bland annat ska det vara underlag för att beräkna skogens tillväxt och bedöma skador orsakade av storm, brand och insekter. Vissa tjänster ska även anpassas för AI - Artificiell Intelligens. De första tjänsterna kommer börja levereras i mitten av nästa år, 2020.

 

Martina Ljungdahl
Martina Ljungdahl
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 19 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste