Stå på dig Greta!

Varje arbetsdag inleds med en titt på skogsradarn. Dels läser jag ett antal dagstidningar på nätet, dels ett gäng tidskrifter, på papper och på nätet, slutligen en titt på några sajter som verkar skogligt intressanta. En prövning är att skumma en nättidning “Samhällskontakt”. Den redaktionella policyn är att publicera så mycket negativ information om invandrare som möjligt. Om det är ont om svenska nyheter på temat vänder redaktionen sig till Danmark eller Tyskland. Alltid finns det något köttben att gnaga på på temat ”tycka illa om invandrare”.

Själva tidningen kan en förhärdad journalist stå ut med, men kommentarsfälten.. Här blossar en illvillighet, för att inte säga ett hat upp som känns deprimerande. Det kravlar en sorts intellektuella gråsuggor över dataskärmen.

Det som gör mig verkligt arg är kritiken av klimataktivisten Greta Thunberg. Självfallet skall klimatförändringarna debatteras men puckla på en tonåring som har engagemang? Jag har svårt att se att motivet inget annat är än ren o skär illvilja.

Vad som sticker i ögonen på en del kritiker är att Greta är framgångsrik i sin opinionsbildande verksamhet. Jag har jobbat med att vara informationschef på saligen avsomnande Ncb, Sveriges skogsvårdsförbund och Svenska jägareförbundet och inte ens kommit i närheten av Gretas meritlista. Tänk att få föra fram sitt budskap till: FN, EU-parlamentet, World Economic forum, Påven och president Macron m. fl. För att inte tala om att tal till och motivera tiotusentals ungdomar världen över.

Om nu klimatångesten skulle vara falsk att jordens uppvärmning beror på andra faktorer än människan - vad är det för fel med att sluta skita ned, förbruka ändliga resurser och växla in på ett renare och uthålligare spår?

Jag är ingen klimatexpert, däremot är jag läskunnig och har helt enkelt valt att lita på forskarsamhällets majoritet. Detta efter att ha läst ett antal artiklar och publikationer och lyssnat till olika forskare och andra aktörer.

Åter till Greta:  Hon har räknat ut att det är hennes generation som får ta hand om all skit som vi gamlingar lämnar efter oss. Den insikten driver henne och de tusentals ungdomar som agerar i hennes anda.

En del vuxna personer muttrar om att det minsann råder skolplikt och att Greta och kompani borde tagas i örat och fösas tillbaka till skolbänken. Som gammal lärarvikarie är det lätt att se att det är betydligt mycket mer personlighetsutvecklande att hålla tal för World Economic forum än att sitta av en fredag i den svenska skolan, som för närvarande, milt sagt är i en formsvacka.

Troligen skulle många av kritikerna få byxångest och handsvett om de skulle hålla tal inför den lokala pingpong-klubben. Skulle de tala inför World Economic Forum törs jag inte tänka på vad de skulle känna. Kanske vore det bäst för dem att ta med ett par rena byxor i reserv?

Som sagt, det är Greta och hennes kompisar som får ta hand om allt elände vi lämnar efter oss, då tycker jag att det inte är mer än rätt att de också får ta till orda och att vi lyssnar vad de har att säga!

En klok regel när det gäller management är att den som står närmast problemet också skall lösa det!

När jag och andra veteraner med ålderns rätt “checkat ut” står Greta och hennes jämnåriga inför att hantera det vi gamlingar ställt till med. Jag tycker att hon istället för kritik borde få stöd och uppmuntran!

Slutligen ett plastordspråk för dem som inte tror på det här med klimatet: Om du inte inser problemet är du sannolikt en del av det!
 

Bo Lindevall
bo.lindevall@outlook.com

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste