”Inte många plåtar som är lika”

Det har länge pratats om en ny skördare från Gremo, och nu är den äntligen här. Den nya åttahjuliga gallringsmaskinen har fått modellbeteckningen 1058H5 och är bland annat utrustad med steg 5 motor. 

 

Gremos nya gallringsskördare 1058H5 är en helt nyutvecklad maskin där fokus ligger på produktivitet, servicevänlighet och förarkomfort. Skördaren har en starkare motor och kran samtidigt som vikten ligger på samma nivå som föregångaren 1050. Foto: Björn Schubert


Gremo har under flera år jobbat hårt och intensivt med att ta fram sin nya skördare, och en dag i mitten av april dök plötsligt bilder upp på internet när Skogsforum.se gjorde en premiärvisning av maskinen. Skördaren ska gå på visningsturné under sommaren och en av visningarna skedde på Munkagårdsgymnasiet den 4 maj där man anordnade Munkagårdsdagen. 
 

 Christer Westin, försäljnings­ansvarig på Gremo, säger att en majoritet av maskinerna man bygger går på export, men att denna skördarmodell varit efterlängtad i Sverige. 

Tänkt om

Gremo har sedan tidigare ett samarbete med skolan när det gäller skogsmaskiner, och Munkagårdsgymnasiet är också mottagare av den första nya Gremoskördaren. Gremo har gjort sig ett namn med sina starka och smidiga gallringsmaskiner som passar det sydsvenska skogslandskapet mycket bra, och därför var intresset efter denna efterlängtade maskin också stort under visningen. 

Enligt Christer Westin, försäljningsansvarig på Gremo rör det sig inte om en vidareutveckling av tidigare skördare utan om en helt ny maskin. 

– Det är inte många plåtar som är lika jämfört med våra tidigare skördamodeller. Vi har satt oss ner, lyssnat in och tänkt om kring hur vi kan förbättra maskinen och göra den mer förar- och servicevänlig, säger han till Skogsaktuellt. 
 

Den nya starkare kranen möjliggör montering av större aggregat än SP461 som är standard i dag. 

Kraftigare kran

Resultatet är skördaren 1058H5, som är så rykande färsk att det inte hunnit tryckas upp några broschyrer eller produktblad än, faktiskt är det knappt så att färgen hunnit torka på vissa delar. Det finns än så länge rätt så lite hårda fakta kring maskinen, men det som är känt är att den nya modellen är utrustad med en steg 5 motor från Cummins på 200 hästkrafter och med ett vridmoment på 1150 kN. 

Kranen på maskinen är en kraftigare modell än på tidigare skördare (Mesera 221H). Som standard är 1058H5 utrustad med ett SP461 aggregat, men tack vare kranen går det också bra att köra med det något större SP561 aggregatet. Enligt Gremo så är både standardbredden (2,78 m med 700 hjul) och vikten samma som på föregångaren 1050, vilket innebär att man lyckats bygga en starkare och kraftigare skördare utan att vikten skenar iväg. 

Från första trädet

– Det har tagit lång tid, men samtidigt har vi också kunnat vara noggranna, tänka igenom allt och få det att fungera som det ska. När vi körde ut skördaren från fabriken och skulle testa den så fungerade allt som det skulle redan från första trädet vilket annars är ovanligt, säger Christer. 

Hur Gremo satsat på servicevänlighet märks bland annat när han öppnar skördarens motorhuvar som fälls upp som måsvingar. 

Riktig kompressor 

– Vi har byggt kylarna så att de kan fällas ut åt sidan för enkel rengöring, och kontrollpunkter för olja och kylarvätska är lättåtkomliga. Under hytten finns en riktig kompressor med slangvinda för att underlätta rengöringen och vi har även förberett för stora 9 kilos brandsläckare, berättar han. 

Motorhuven har en sluttande design vilket ger bättre sikt bakåt, eller framåt vid transport. Inne i hytten är det ljust och rymligt med god sikt, trevliga detaljer och lättöverskådliga knappar och kontroller. Gremo använder sig, likt Rottne och Eco Log, av styrsystemet DASA vilket är relativt etablerat på marknaden. Från förarplatsen har man full uppsyn över alla åtta hjul som sitter på balanserade boggilådor med boggilyft bak. 

Första visningen på mässa blir på Skogsnolia i mitten av juni, och maskinen åker tillbaka till Munkagårdsgymnasiet lagom till skolstart i augusti. Produktionsstart för 1058H5 är enligt Gremo planerad till senhösten 2019 för leveranser runt årsskiftet. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades söndag den 02 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste