Viktigt steg mot pappersbatterier

I ett samarbete med Uppsala universitet jobbar BillerudKorsnäs med att utveckla batterier av papper. Energilagring i papper istället för metall möjliggör biobaserade batterier som kan ingå i cirkulära system. 

Shoko Yamada (specialist functional surfaces på BillerudKorsnäs), Lars Sandberg (project manager innovation på BillerudKorsnäs) och Petter Tammela (stipendiat vid institutionen för teknikvetenskaper, Nanoteknologi och funktionella material vid Ångströmlaboratoriet på Uppsala Universitet) mäter pappersbatteriets potential och laddning. Foto: BillerudKorsnäs 

Tillsammans med framstående forskare vid Uppsala universitet har BillerudKorsnäs genomfört viktig grundforskning i arbetet mot utvecklingen av batterier i papper, där man fått forskning baserad på ren cellulosa av alger att fungera med samma typ av fiber som används för att tillverka papper och förpackning.

Modellen för samarbetet

– Det är inte ovanligt att forskare presenterar ny miljövänlig teknik. Det som är speciellt i det här fallet är modellen för samarbetet mellan BillerudKorsnäs och Uppsala universitet som resulterat teknik anpassad för storskaliga produktionsprocesser, säger Lars Sandberg, project manager innovation på BillerudKorsnäs i ett pressmeddelande.

Samverkan mellan den framstående forskargruppen under Maria Strömme och den innovativa förpackningstillverkaren BillerudKorsnäs är speciellt inom branschen.

Gemensam plattform

– Vi kombinerar forskarnas djupa teoretiska kompetens med vår förståelse för innovation och produktionsteknik. Genom att vi lyckats skapa en gemensam plattform och har fantastiska människor i teamet kan vi jobba fokuserat framåt mot en avancerad produkt som ändå går att producera på ett bra sätt, säger Lars.

Enligt BillerudKorsnäs kan små pappersbatterier, tillsammans med sensorer, möjliggöra förpackningar som kan spåras genom hela transportkedjan. Detta öppnar i sin tur möjligheter för utvecklingen av smartare och mer hållbara förpackningar.

Smarta förpackningar

Med smarta förpackningar menar BillerudKorsnäs exempelvis förpackningar som kan mäta temperatur och position, eller berätta vad som händer med en vara under transport. Med denna form av förpackningslösningar skulle man på ett ännu bättre sätt kunna säkerställa att produkter håller och behåller kvalitet under logistikkedjan, vilket enligt BillerudKorsnäs är centralt ur ett hållbarhetsperspektiv.

Genom att lagra energi i papper istället för metall menar BilllerudKorsnäs och forskarna vid Uppsala universitet att man skapar möjligheter för biobaserade batterier som kan ingå i cirkulära system. Med elektroder baserade på cellulosa från träfiber är parternas ambition att batteriet i framtiden ska kunna återvinnas tillsammans med kartongen och göras om till en ny kartong eller pappersbatteri, något som de menar skulle innebära enorma hållbarhetsfördelar. Målet på sikt är att kunna producera miljövänliga batterier storskaligt till lågt pris.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste