Skogliga innovationer klara inför SkogsElmia

Juryn för SkogsElmia Innovation Award 2019 har nu nominerat elva innovationer som tävlar om priser i valörerna guld och silver. Vinnarna kommer avslöjas under mässans första dag den sjätte juni.

Juryn för SkogsElmia Innovation Award har nu nominerat elva produkter som tävlar om utmärkelser i guld och silver. Foto: Örjan Carlsson 

Inför 2019 lanserade SkogsElmia den nya innovationstävlingen SkogsElmia Innovation Award för att lyfta fram ny och innovativ teknik inom skogsbruket. Enligt SkogsElmia ska de produkter som får utmärkelsen anses vara så intressanta att de bidrar till att utveckla skogsbruket.

Utveckla svenskt skogsbruk

Juryn, bestående av branschexperter, har bedömt innovationerna efter kriterierna nyhetsvärde, miljöpåverkan, arbetsmiljö, slutproduktens kvalitet och ekonomi eller produktivitet. 

För att tilldelas utmärkelsen SkogsElmia Innovation Award Guld krävs det enligt mässarrangören att produkten både är ny på marknaden och att tekniken är principiellt ny. Det ska vara en innovation som bidrar till att utveckla svenskt skogsbruk.

Känns speciellt

En produkt som tilldelas SkogsElmia Innovation Award Silver har av juryn bedömts som en intressant nyhet. Ett silver betyder att produkten sticker ut bland de nominerade bidragen och har placerat sig bland de bästa när de olika kriterierna vägs samman. 

Ett av de nominerade bidragen är Tallskydd, som Skogsaktuellt rapporterat om tidigare. Johan Larsson, mannen bakom det innovativa plantskyddet är mycket glad att ha blivit uppmärksammad.

En av de nominerade produkterna är Viltskyddet Tallskydd som Skogsaktuellt skrivit om tidigare. Uppfinnaren Johan Larsson är både stolt och glad över nomineringen. Foto: Björn Schubert

– Det är jätteroligt att vi blivit nominerade. Vi är otroligt glada för det, det känns speciellt, säger han till Skogsaktuellt.

Vad tror du om chanserna att vinna?

–  Jag har väldigt svårt att bedöma våra möjligheter att vinna, men att vi blivit påtänkta som en kandidat och blivit nominerade är vi jättestolta över. Framförallt tycker vi att det är roligt att vi fått så bra respons från marknaden med positiva reaktioner, att vårt plantskydd ingjuter lite hopp i skogsägare som planterar tall.

Många skogsägare vänder sig till Johan som en sista utväg.

– Det är väldigt många som är nästan desperata när de ringer och pratar med mig, säger han.

Stora vinningen

Johan ser också en positiv utveckling när det gäller samspelet mellan skogsägare och jägare.

– Jag upplever ett nytänk, att man försöker förena skogen och skogsägarna med jakten och klövviltet, att det fungerar för alla helt enkelt. Det kanske är den stora vinningen.  

Över förväntan

Tillverkningen och försäljningen av Tallskydd har ökat kraftigt och nu planerar Johan för en flytt till större lokaler.

– Vi har det väldigt trångt med produktionen i dag och just Tallskyddet har gått över förväntan. Vi säljer skydden i princip hela tiden, varje dag går det ordrar trots att det är lågsäsong, säger han.

Johan kommer ställa ut med egen monter för Tallskydd på SkogsElmia.

– Utifrån det stora intresset kring Tallskydd så tror vi att vi kommer få väldigt många besökare, det ska bli väldigt spännande.

De nominerade innovationerna är: 

Produkt: EasyCut
Företag: Fomatec OY 
Om produkten: Skördarsvärd med ny utformning som sparar bränsle och kapar snabbare, vilket i sin tur sparar pengar och tid för entreprenören. Fomatec uppger även att svärdet förbättrar virkets kvalitet, eftersom risken minskar för sprickor i trädet.

Produkt: Combino
Företag: Fomatec OY 
Om produkten: Hybridband för skogsmaskiner som föraren själv bygger ihop. Basen är ett bitande band som kan göras bärande genom att lägga in plattor som bultas fast. Fomatec anger att det blir en tidsbesparing jämfört med att byta band. De bärande plattorna har även en ny V-profil som ska ge bättre bärighet och packa ”inåt” istället för att trycka åt sidorna.

Produkt: Sensomatic
Företag: Markusson AB
Om produkten:Ny slipmaskin för skördarkedjor av patenterad konstruktion. Kedjans alla delar slipas automatiskt – skärtand, botten och ryttare – med hjälp av en sensor. Enligt tillverkaren blir resultatet bättre bett i kedjorna, färre sprickor i trädet, snabbare kapning och aptering samt att svärd och kedjor håller längre. 

Produkt: Forest Falcon
Företag: Optea AB
Om produkten: 

Head Up-display för eftermontering i skogsmaskiner. Viktig information projiceras i förarens siktfält, på en s.k. combiner liknande vad som används inom stridsflyget. Studier visar att produktiviteten förbättras och att arbetsmiljö blir mindre stressig. Bilden visas så att föraren upplever att den ligger sju meter framför hytten, i skördaraggregatets arbetsområde.

Produkt: MS500i direktinsprutning
Företag: Stihl Norden AB
Om produkten: Nya MS500i är världens första motorsåg med elektronisk bränsleinsprutning. Bränslen sprutas in direkt i vevhuset via en ventil. Resultatet blir ett vikt-/effektförhållande på 1,24 kg/kW vilket enligt tillverkaren ska vara det bästa på marknaden. Direktinsprutningen gör även motorsågen mer lättstartad än motsvarande med förgasare.

Produkt: Arboreal trädhöjdsmätning
Företag: Arboreal
Om produkten: App till mobiltelefon som beräknar trädets höjd utifrån avstånd till trädet och vinkel till toppen. Enligt tillverkaren är den mer exakt 'n traditionella instrument som vinkelmätare. Annorlunda affärsmodell där appen och de första mätningarna är gratis, därefter köper man mätningar. Finns än så länge bara för IOS, men en Adroidversion kan vara klar till SkogsElmia.

Produkt: Tracyman
Företag: Tracy of Sweden
Om produkten: Patenterad teknik för att identifiera varje stock med avläsning av snittytan med mobiltelefon eller kamera. Bearbetning och återidentifiering sker med en molntjänst. Appen Tracyman är en del i ett större system. Presenteras närmare på annan plats i tidningen.

Produkt: Katam Forest
Företag: Katam AB 
Om produkten: App till mobiltelefon som ersätter relaskop, klave och tabellverk. Tillsammans med Katams system treetop detection och med hjälp av drönarfoten som detekterar position och höjd, kan alla träd i ett bestånd eller på en fastighet beräknas vad gäller trädslag, diameter, trädhöjd och volym.

Produkt: Tallskydd
Företag: Viskadalens Produktion AB
Om produkten: Tallskydd är ett mekaniskt skydd av metall som monteras på plantan i augusti-september innan klövvilt börjar beta. Montaget kan utföras när man önskar, väderoberoende. År 2 och framåt behöver man inte ta med dig några arbetsredskap eller tillbehör, utan du går enkelt och flyttar upp skyddet till det nya toppskottet. Tallskyddet kan återanvändas i många år.

Produkt: Woodflow ux
Företag: Creative Optimization Sweden AB 
Om produkten: Woodflow är en produkt som integrerar flera komponenter till ett komplett beslutsstöd för flödes- och allokeringsproblem. Den riktar sig till företag som har komplexa försörjningsplaneringsproblem där det är viktigt att balansera tillgång av sortiment mot efterfrågan på sågverk, massa- och pappersindustrier. Woodflow hanterar flera transportslag samtidigt så att lastbilar samordnas med tågsystem och båttransporter. Woodflow kan användas för planering av både rundvirke och skogsbränslen.

Produkt: Doserare
Företag: Arevo AB
Om produkten: ArGrow är en patenterad doserare för planteringsrör, utvecklad för företagets gödning arGrow Granulat. Innovationen är att tryckstångens rörelse används för att automatiskt dosera rätt mängd gödning runt plantans rötter. Levereras monterad på planteringsrör, med en doserare anpassad efter rörets storlek. Matarhjulet kan bytas om annan dosering önskas.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste