Ytterligare satsning på korslimmat trä inom Södra

Södras produktion av korslimmat trä i Värö har knappt hunnit komma igång innan det nu står klart att man gör ytterligare satsningar på det attraktiva byggmaterialet. Södras totala tillverkning av korslimmat trä väntas bli 140 000 kubikmeter per år.  

Södra gör nu ytterligare en satsning inom korslaminerat trä med sikte på att bli en av marknadsledarna i norden. Med två produktionslinjer kommer den totala produktionen uppgå till omkring 140 000 kubikmeter per år vilket motsvarar 5 000 lägenheter. Foto: Södra  

– Drivkrafterna i samhället är starka för att minska utsläppen av växthusgaser och intresset för hållbart byggande ökar på marknaden. Ökat trähusbyggande är en viktig del av den växande bioekonomin. Det är också ett viktigt steg i vidareförädlingen av våra 52 000 skogsägande medlemmars träråvara, säger Lars Idermark, vd och koncernchef i ett pressmeddelande.

Nästa generations byggande

Korslimmat trä (CLT) har fått en mycket viktig roll inom byggsektorn där materialet fortsätter ta marknadsandelar. Genom industrialisering och prefabricering underlättas hanteringen på byggplatsen, och korslimmat trä möjliggör också klimatsmarta flervåningshus i trä.

Södra Building Systems vill nu fortsätta att driva utvecklingen av träbaserade lösningar inom bygg- och bostadssektor.

– Med våra tekniska och digitala lösningar för både produktion och ekonomi skapar vi nu förutsättningar för nästa generations byggande. Vi kommer att erbjuda marknaden en komplett produktportfölj, vilket gör att vi kan växa tillsammans med våra kunder och partners, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef Södra Wood.

Två produktionslinjer

Även denna ytterligare satsning på korslimmat trä kommer ske vid Värö, där Södra sedan tidigare har den första anläggningen för CLT intill Södras massabruk och sågverk.

– I och med att vi får två produktionslinjer får vi både leveranstrygghet och flexibilitet gentemot våra kunder. Över tid kommer Södras totala tillverkning av korslimmat trä att vara cirka 140 000 kubikmeter per år, vilket motsvarar 5 000 lägenheter. Vi skapar nu möjligheten 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste