Miljövänliga plantor med biobränsle

För att sänka sina koldioxidutsläpp investerar Svenska Skogsplantor nu i totalt 48 biobränslepannor på alla sina plantskolor. Företaget räknar med en minskning av utsläppen med upp till 80 procent motsvarande en årlig mängd av 1 800 ton koldioxid.

Som en del i sina långsiktiga miljömål ställer Svenska Skogsplantor nu om helt till biobränslen för uppvärmning av växthusen på alla sina plantskolor. De totalt 48 pelletspannorna beräknas minska utsläppen med 1 800 ton koldioxid per år. Foto: Svenska Skogsplantor 

Sedan 2018 har Svenska Skogsplantor jobbat med att byta ut sina energikällor, något som första året gav en minskning med 500 ton koldioxid. Nu investerar man ytterligare omkring 35 miljoner kronor för att installera biobränslepannor i alla fem plantskolor.

Stor klimatinvestering

– En hållbar plantproduktion är sedan länge ett av våra viktigaste områden. Uppvärmningen av växthusen är det mest energikrävande i vår verksamhet och tack vare den här investeringen blir vi nu helt fossilfria inom det här området. Det är en stor klimatinvestering som vi gör eftersom vi har en ambition om att ligga i framkant vad gäller hållbar utveckling och produktion, säger Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare använder man biobränslen vid Kilåmons plantskola, och där kompletteras nu anläggningen med ett antal pelletspannor. Under 2018 installerades även de första pelletspannorna på Vibytorps och Trekantens plantskolor. Dessa kompletteras nu med ytterligare pelletspannor, samtidigt som Lugnets och Stakhedens plantskolor också får alla sina oljepannor utbytta mot pelletspannor.

Känns verkligen bra

– Besparingen om 1 800 ton koldioxid motsvarar 285 varv runt jorden med en fossildriven bil. Det känns verkligen bra att kunna göra den här investering som skapar så stor samhällsnytta, säger Niclas Noord, teknisk chef på Svenska Skogsplantor.

Enligt Svenska Skogsplantor är satsningen på att ställa om till bioenergi en del i företagets långsiktiga miljömål för hållbar skogsföryngring. Bland dessa mål finns bland annat steg för reducering av koldioxidutsläpp från interntransporter, frakter och den nyligen beslutade utfasningen av kemiska snytbaggeskydd.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste