Precisionsjaktens vinnare korade

Sveaskogs kalibreringstävling precisionsjakten är nu över, och segern gick till Sveaskogs egna avverkningslag ”Granvikslaget” vars huvudsakliga verksamhetsområde består av Närke.

Precisionsjaktens vinnare är Sveaskogs avverkningslag "Granvikslaget" som består av Skördarförarna Krister Lundin och Henrik Magnusson samt skotarföraren Andreas Johansson. Foto: Sveaskog

– Det är en välförtjänt totalseger. Det här laget har ökat kvaliteten på produkterna genom att ta mätprecisionen till en ny nivå, säger Mattias Forsberg, produktionschef för marknadsområde Syd i Sveaskog i ett pressmeddelande.

Tävlingen ”Precisionsjakten” har enligt Sveaskog gått ut på att öka skördarnas, mätprecision, och omkring 230 maskinlag över hela Sverige har deltagit i tävlingen som pågått sedan den 1 februari. Det segrande ”Granvikslaget” består av skördarförarna Krister Lundin och Henrik Magnusson samt skotarföraren Andreas Johansson.

Öka fokus

Matthias Forsberg, produktionschef för Sveaskogs marknadsområde Syd är mycket nöjd med Precisionsjakten som han menar har varit utvecklande för alla parter. Foto: Sveaskog

– Sveaskogs målsättning med Precisionsjakten har varit att öka fokus på kvaliteten i våra avverkningar och särskilt på mätnoggrannheten hos de maskiner som avverkar åt oss. Och vilket gensvar vi fått. Dels i de konkreta resultaten där vi kan på ett helt annat sätt garantera en kvalitet mot våra kunder nu, dels det gensvar vi fått hos många maskinlag som verkligen ansträngt sig för att visa vad de kan, säger Mattias och fortsätter:

– Vi är också glada för gensvaret hos maskinleverantörerna som hjälpt sina märkesförare. Dels med snabb teknisk support och service där det funnits problem, dels med rena uppgraderingar av de aggregat som behövt det. Vi uppskattar även det goda samarbetet med BioMetrias skördarrevisorer, som bidrar till kvalitetsstämpeln och gör att vi kan bekräfta att det verkligen är solida resultat för de lag som tagit sig hela vägen upp på prispallen.

Mycket fortare fram

Matthias menar att tävlingsformatet har varit intressant i sammanhanget, där man försöker förbättra enkla vardagsrutiner som kan göra stor skillnad.

– Det har gått mycket fortare fram än förväntat. När alla frågor utmanas till max ger det oss bra feedback på hur våra arbetsrutiner kring kvalitet kan vidareutvecklas, säger han.

Ny teknik

Precisionsjakten har enligt Sveaskog också handlat om utveckling, eftersom bolaget testat ny teknik och nya metoder för att kommunicera och återkoppla kring maskinlagens dagliga arbete.

– Det har varit en hög användning av de kvalitetsrapporter vi tagit fram. Det är mycket tillfredställande att se vilken nytta vi kan skapa med modern IT-teknik, exempelvis i form av direkt online-återkoppling till våra maskinlag på det arbete de utför. Just tätare feedback har efterfrågats av många, och det här är ett sätt att möta det, säger Matthias.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste