Waggeryd Cell får ny VD

ATA Timbers massabruk, Waggeryd Cell, fick i början av maj en ny vd i Julia Törnberg som klättrat inom företaget. Dessutom uppnådde Waggeryd Cell ett produktionsrekord under 2018 vilket visar att även ett mindre massabruk kan vara högeffektivt.

Massabruket Waggeryd Cell, som ägs av ATA-Timber, har genomfört löpande investeringar och moderniseringar de senaste åren och siktar nu på en ökning från 175 000 till 250 000 årston. Foto: ATA Timber 

Som ny vd för BCTMP-massaproducenten Waggeryd Cell tar Julia Törnberg över efter Ulf Karlsson, som trappar ner efter över 20 år som vd på företaget. Han lämnar dock inte helt utan stannar kvar som senior rådgivare. Julia Törnberg har arbetat på företaget sedan 2008, först som miljöansvarig och senare som vice vd.

Massafabrik i världsklass

- Ulf Karlsson har under sin tid som vd på Waggeryd Cell byggt upp en massafabrik i världsklass. Som ägare har vi alltid haft stor respekt för Ulfs kunskap och engagemang. Ulf är utomordentligt professionell och vi vill tacka för de här åren. Samtidigt önskar vi Julia Törnberg välkommen som vd, säger Tage Andersson, grundare och ordförande för ATA Timber i ett pressmeddelande. 

För Julia innebär vd posten ett nytt spännande steg i karriären.

Julia Törnberg, tidigare miljöansvarig och vice vd inom Waggeryd Cell, tar nu över som vd för massabruket efter Ulf Karlsson som trappar ner efter över 20 år. Foto: ATA Timber 

- Det är med stor glädje jag tar mig an uppgiften som vd på Waggeryd Cell. De betydande investeringar som har gjorts över åren och övrig utveckling av verksamheten har gjort Waggeryd Cell till ett av de modernaste BCTMP-bruken i branschen med en tydlig miljö-och hållbarhetsprofil, säger Julia Törnberg, nytillträdd vd på Waggeryd Cell.

Viktiga fördelar

Enligt ägaren ATA Byggdes Waggeryd Cell rsprungligen för en kapacitet på 60 000 årston. Efter ett omfattande investeringsprogram, som inleddes tio år efter uppstarten, har produktionen stegvis höjts och ligger i dag på 175 000 ton. Nyligen lämnades dessutom en ansökan in för att öka produktionen ytterligare till 250 000 årston.  

- En långsiktig och finansiellt stabil ägare har gett Waggeryd Cell viktiga fördelar genom åren. De investeringar som har gjorts medför den senaste processteknologin och avsevärda kvalitetsförbättringar av slutprodukten. Frihet under ansvar präglar företagsfilosofin då ATA Timber är en omsorgsfull ägare med stor respekt för brukets ledning och organisation, säger Julia.

Egna sågverk   

Waggeryd Cells specialinriktning är tillverkning av högkvalitativ BCTMP-massa baserad på sydsvensk gran och tall. Råvaran består av sågverksflis från ett geografiskt begränsat område, vilket enligt ATA gör den mycket homogen. Bruket har optimerats och moderniserats för att klara de höga kvalitetskraven och används av kunder runt om i världen. En investering på omkring 70 miljoner kronor, som innebär en egen transformatorstation, är pågående och beräknas vara klar till sommaren 2020.

- Råvaran utgörs av sågverksflis som främst kommer från våra egna sågverk inom ATA-gruppen. För oss har det alltid varit av största vikt att ta tillvara på allt som trädet erbjuder, och göra det på ett rationellt och hållbart sätt, vilket ger mervärde till både skogsägare och slutkonsument, säger Tage Andersson, grundare och ordförande för ATA Timber.

Bruket har i dagsläget 45 anställda vilket innebär att man producerar 3 900 ton massa per anställd och år.

BCTMP-massa:

Blekt kemisk-termomekanisk pappersmassa tillverkas som termomekanisk massa, med viss kemisk förbehandling av flisen före raffineringen. Som kemikalier används speciellt natriumsulfit eller alkalisk väteperoxid för impregnering av vedflisen innan denna bearbetas mekaniskt.

Processen ger en massa med relativt god styrka, hög styvhet och hög opacitet (genomskinlighet). BCTMP kan användas för att ge styvhet åt pappers-, kartong- och tissueprodukter i stället för utnyttjande av dyrare sulfatmassa.

Källa: Wikipedia

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste