Kalix kommun kritiska till utdragen försäljning av Setra Rolfs

Kommunalrådet I Kalix kommun, Tommy Nilsson (S), är mycket upprörd över Sveaskogs hantering av försäljningen av sågverket Setra Rolfs. Han menar att det finns lokala intressenter, men att en försäljning faller på Sveaskogs fördröjning med ett råvaruavtal.  

Försäljningen av sågverket Setra Rolfs utanför Kalix har pågått i över ett års tid. Men medan kommunen ser den utdragna försäljningen som ett svek menar Setras vd att det handlar om att man inte fått ett tillräckligt bra bud. Foto: Setra 

Ett svek, så uttrycker kommunalrådet Tommy Nilsson den misslyckade försäljningen av sågverket Rolfs i Kalix.

– Vi är besvikna, ledsna och förbannade. Vi måste kämpa in det sista och ger inte upp, så vi är beredda att sätta oss vid förhandlingsbordet igen, säger han till SVT nyheter Norrbotten.

Lågt förtroende

Försäljningen av Setra Rolfs har pågått i snart ett år, och det har funnits ett antal intressenter varav en är från orten.

– Jag kan fortfarande tänka mig att ta över sågen, men jag har lågt förtroende för Sveaskog. Jag har blivit lovad, i ett muntligt avtal, ett råvaruavtal med Sveaskog, vilket är en förutsättning för att driva sågen. Men sedan har allting bara förhalats, säger den lokala intressenten Anton Olofsson till nyhetskanalen.

Spel för gallerian

Båda Kalix kommun och Anton Olofsson känner sig enligt SVT Nyheter Norrbotten misstänksamma mot att det ligger något annat bakom oviljan att sälja sågen.

– Det känns som förhandlingarna bara varit ett spel för gallerierna och att ambitionen hela tiden varit att lägga ner sågen, säger Tommy.

Enligt Hannele Arvonen, nuvarande vd för Setra och blivande vd för Sveaskog, har inget av de nuvarande buden varit tillräckligt bra varför man valt att inte sälja. Samtidigt menar hon att tiden för en försäljning börjar rinna ut.

För lång tid

– Vi har försökt sälja i ett och ett halvt år och det har tagit alldeles för lång tid. Vi har fått ett antal bud men de har inte motsvarat våra förväntningar. Som vd kan jag inte rekommendera styrelsen att sälja om vi får bud som inte är rätt för oss affärsmässigt.

Tommy Nilsson ser den utdragna försäljningsprocessen som ett svek inte bara mot Kalix kommun, utan mot hela Österbotten och mot regeringens ambition att hela Sverige ska leva.

Samtidigt menar han att en nedläggning av Rolfs såg skulle ha en negativ påverkan på framförallt klentimmerpriserna i regionen och även leda till längre och dyrare transporter, något som också skulle drabba Sveaskog.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 30 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste