Satelliter hjälper Sveaskog i jakten på granbarkborren

För att begränsa barkborreangrepp och rädda stora värden i skogen har statliga Sveaskog ingått ett samarbete med IT-företaget Sogeti. Tillsammans har man tagit fram en lösning som hjälper till att snabbt upptäcka barkborrens framfart.

Om årets vår- och sommar blir lika varma och torra som fjolårets riskerar barkborreangreppen att få mycket allvarliga följder med förstörda virkesvärden i storleksordningen sex miljarder kronor. Foto: Sveaskog

Med sitt innehav av omkring 14 procent av Sveriges skogar är Sveaskog landets största skogsägare. Som enskild skogsägare drabbas man därför mycket hårt av barkborrens härjningar, och för att få mer kontroll på läget har man alltså ingått ett samarbete med It-företaget Sogeti.

Såhär fungerar "barkborrejakten"

Peka ut områden

Med hjälp av Sogetis Geo Satellite Intelligence, som använder artificiell intelligens, satellitbilder och avancerade algoritmer, kan man ta fram detaljerade kartor över granbarkborrens spridning. Med den nya tekniken vill Sveaskog följa, visualisera och förhindra granbarkborrens framfart.

Med hjälp av satellitbilder, artificiell intelligens och avancerade algoritmer kan detaljerade kartor tas fram som visar barkborrehärdar och barkborrarnas spridning i skogen. På så sätt hoppas Sveaskog att det ska bli lättare att begränsa angreppen. Foto: Sveaskog 

─ Sogeti har med vår lösning kunnat peka ut områden där skogen angrips just nu och successivt pekat ut nya härdar. Vi har vid ett flertal tillfällen kunnat verifiera med drönare, att de härdar av barkborreangrepp som identifierats stämmer till hundra procent. Med satellitdata kan vi nu synliggöra barkborrarnas framfart och varna för nya härdar, och vi kan snabbt hantera drabbad skog och minska spridningen, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef på Sveaskog i ett pressmeddelande.

För skogsnäringen

När temperaturen uppnår 18–20 grader svärmar granbarkborren. Från att tidigare ha svärmat 1–2 gånger per år, något som enligt Sveaskog förutspås öka till tre svärmningar i år i Europa. Vid varje svärmning sprider sig granbarkborren tiofalt.

─ Vi behöver snabbt skydda den svenska skogen, som redan förra året drabbades hårt av granbarkborreangrepp, och som kan slå ännu hårdare i år. Vår Geo Satellite Intelligence-lösning, som många branscher kan ha stor nytta av, har specialanpassats för skogsnäringens barkborreproblem och ger snabbt järnkoll på de härdar som finns i skogen. Eftersom vi använder satellitbilder kan vi på ett effektivt sätt täcka hela Sverige. Vi är mycket stolta över att kunna bidra till att rädda den svenska skogen, säger Mona Holmström, kundansvarig på Sogeti i Umeå.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 29 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste