Tyska statsskogsbruket beställer conniflexbehandlade Douglasplantor

Svenska Skogsplantor har, i uppdrag av det tyska statsskogsbruket, odlat täckrotsplantor av Douglasgran som dessutom fått conniflexbehandling. Plantorna har närmast gjort succé i Tyskland och försök kommer också göras med lärkplantor.

Täckrotsplantor av Dougasgran, odlade på Svenska Skogsplantors plantskola i Trekanten och behandlade med snytbaggeskyddet conniflex, har gjort succé i Tyskland. Täckrotssystemet ger ett bättre skydd för de känsliga plantorna samtidigt som de är enkla att plantera. Foto: Thomas Bühl

I Tyskland planteras traditionellt större barrotsplantor då man bland annat har en kraftigare undervegetation. Därför är det smått historiskt när Svenska Skogsplantor nu gjort den första kommersiella leveransen av totalt 44 000 conniflexbehandlade täckrotsplantor. Men det hela började egentligen med snytbaggeskydd.

Första försök

– Det var när Niedersächsische Landesforsten hörde av sig till oss om snytbaggeskydd utan kemiska bekämpningsmedel som vi visade dem konceptet med växthusodlade täckrotsplantor med conniflexbehandling, säger Gustav Thoft, affärsutvecklingschef vid Svenska Skogsplantor i ett pressmeddelande.

I ett första försök beställdes Douglasgran, där frön från Tyskland såddes i plantskolan Trekanten i februari 2018. Täckrotssystemet visade enligt Svenska Skogsplantor snabbt flera fördelar eftersom Douglasgranen är känslig för väderomställningar under sina första månader. Odlingen i växthus gav omkring 70 procent fler plantor jämfört med traditionell frilandsodling.

Inga rotdeformationer

Den första leveransen av Douglasplantor har nu planterats, och Klaus Gille, fröansvarig vid Niedersächsische Landesforsten ser flera fördelar. Enligt Svenska Skogsplantor är det bland annat plantkvalitéten, de väl utvecklade rotsystem och den nya conniflexbehandlingen som imponerat. Även täckrotsplanteringen har varit effektiv jämfört med barrotsplanteringen.

- Vi är mycket nöjda med plantorna. Rotutvecklingen är god och rotklumpen matchar rötternas form perfekt. Med den här planttypen förväntar vi oss inga rotdeformationer alls, säger Klaus Gille.

Goda förhoppningar

Efter de första positiva erfarenheterna med Douglasgran fördubblas nu odlingsvolymen inför 2020 och försök kommer även att göras med lärk.

- Vi ser naturligtvis mycket fram emot vårt vidare samarbete och att följa upp vårens planteringar. Vi har goda förhoppningar att de snytbaggeskydd vi levererar i form av Conniflex och Multipro, klarar av att hantera angreppen också på sydligare breddgrader, avslutar Gustav Thoft.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 24 april 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste