Skogsbolag i protest mot flygplatsnedläggning – ”kan få stora konsekvenser”

Gävle kommun vill sälja flygplatsen Rörberg, som man redan börjat avveckla. En nedläggning av flygplatsen skulle enligt de tre lokala skogsbolagen Mellanskog, Stora Enso och Billerud Korsnäs leda till en kraftig försämring av brandflyget i området.

Nedläggningen av flygplatsen Rörberg utanför Gävle får kritik av Mellanskog, BillerudKorsnäs och Stora Enso som menar att inte bara brandflygets möjligheter att upptäcka bränder försämras utan även möjligheten att ta emot vattenbombplan. Foto: Mostphotos 

SVT Nyheter Gävleborg rapporterar om skogsbolagens protester mot nedläggningen av flygplatsen Rörberg utanför Gävle. 2016 beslutade kommunfullmäktige om att avveckla flygplatsen och sen dess har bland annat tankanläggningen försvunnit.

Avvecklingen drabbar den frivilliga flygkåren, som använder flygplatsen i Gästrikland som bas för skogsbrandbevakning, och för att denna verksamhet ska kunna fortsätta har flygklubben ordnat med en egen tankanläggning som de får att ha på plats året ut.

Kan köra i år

– Vi har rapporterat det till Länsstyrelsen som är vår avtalspartner för skogsbrandflyget så vi har sagt att vi kan köra i år, sen har vi inte sagt något mer, säger Anders Hellström, vice flygchef vid Frivilliga flygkåren i Gävleborg till nyhetskanalen.

Gävle kommun har planer på att sälja flygplatsen, men köparen är hittills hemlig. Det som står klart är att denne vill använda landningsbanan för IT-verksamhet. Microsoft har tidigare köpt mark av både Gävle- och Sandvikens kommun för bygge av serverhallar, så troligtvis gäller det något liknande även i det här fallet.

Kommunens planer har stött på en rad protester, och bland de som motsätter sig nedläggningen finns Mellanskog, Stora Enso och Billerud Korsnäs, som enligt SVT Nyheter Gävleborg alla anser att länets krisberedskap försämras. Dels om skogsbrandsbevakningen uteblir, men även om möjligheten att ta emot exempelvis vattenbombplan försvinner.

Sämre skydd

– Risken är ju att man inte upptäcker små, pyrande bränder i skog och mark som man kan släcka tämligen enkelt. Gävleborg är ju ett väldigt skogsrikt landskap så det är viktigt att vi värnar om det när man ser vilken utveckling det kan bli om man inte gör åtgärder i tid, säger Per-Olov Jemth vid skogsägarföreningen Mellanskog i Gästrikland till nyhetskanalen.

Så länge det finns en fungerande verksamhet är placeringen inte avgörande.

– Vi får ett sämre skydd när bränder uppstår om man inte hittar några andra alternativ. För vår del är det viktiga att det finns en fungerande verksamhet, sen om det är i Rörberg eller någon annanstans är av underordnad betydelse men den bör finnas i Gästrikland, säger Göran Andersson, skogschef på Billerud Korsnäs.

Räcker inte

SVT Nyheter Gävleborg har pratat med kommunalrådet Jörgen Edsvik (S), som säger sig ta skogsbolagens kritik på allvar. Enligt honom ser kommunen över möjligheten att anlägga ett nytt flygfält på ett lämpligt område nära Gävle. Till nyhetskanalen säger han att det i så fall handlar om en enklare anläggning och inte ett nytt Rörberg, men flygklubben är kritisk.

– Det räcker inte med enklare landningsplatser. Det ska vara byggnader och så vidare, och de har inte erbjudit något i den vägen, de har bara erbjudit hjälp att hitta mark och det blir inget skogsbrandflyg av det, säger Anders Hellström och fortsätter:

– Det här kommer att bli ett exempel i krishantering, där man kommer att tala om hur man inte ska göra.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 23 april 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste