Grönt ljus för Komatsu Forests nya fabrik

Skogsmaskintillverkaren Komatsu Forest har fått klartecken för sitt nya fabriksbygge i Umeå. Den stora, framtidssäkrade fabriken blir en av landets största industrisatsningar just nu och beräknas vara klar 2021.

Komatsu Forests nya fabriksbyggnad på klockarbäcken i Umeå kommer mäta 40 000 kvadratmeter. Byggstart ska ske i maj 2019 och fabriken beräknas vara färdig 2021. Foto: Komatsu Forest

Bygget av den nya skogsmaskinsfabriken i Umeå är en av Komatsu Forests största investeringar någonsin.

– Skogsbranschen har framtiden för sig. Det kommande decenniet ser vi hur nya innovativa och klimatsmarta produkter kommer att framställas ur träråvaran. Vi vill satsa för framtiden och ser att de bästa förutsättningarna för oss att göra det finns i Umeå, säger Martin Ärlestig, fabrikschef Komatsu Forest i ett pressmeddelande. 

Framtidssäkrad fabrik

Som det ser ut i dag är både Komatsu Forests huvudkontor och fabrik belägna i Umeå, där 530 av företagets anställda jobbar. Den nya fabriken kommer byggas i industriområdet Klockarbäcken som ligger i utkanten av Umeå. Byggstart är beräknad till maj 2019, och fabriken ska stå klar för invigning 2021. Fabriksytan kommer enligt Komatsu Forest mäta 40 000 kvadratmeter fördelat på produktionsyta i två plan och en tillhörande kontorsbyggnad i sex plan. 

– Vi ska bygga en framtidssäkrad fabrik, där vi kan lägga grunden för nästa generations skogsmaskiner. I de nya lokalerna kommer vi att kunna samla både tillverkning och utveckling. Vi satsar på en fabrik som tillgodoser vårt behov här och nu, men även ger oss utrymme att växa för framtiden, säger Martin.

Många fördelar

Storleksmässigt är fabriksbygget ett av de största projekten i industrisverige just nu, och enligt Komatsu Forest kommer man lägga stort fokus på hållbarhet. Genom effektiva energilösningar ska fabrikens produktion vara koldioxidneutral, samtidigt som placeringen nära järnvägen säkrar förutsättningarna för klimatsmarta transportlösningar.

Förutom att det är en miljövänlig fabrik är det också en högteknologisk fabrik där Komatsu Forest kommer ta ett steg mot fjärde generationens industri, där företagets tillverkningsprocess kommer att vara uppkopplad. 

– Det innebär många fördelar, bland annat att vi kan följa upp kvalitet, tillgänglighet och säkerhet i detalj samt att kunderna kommer uppleva högre flexibilitet och kortare ledtider, säger Martin.

Kommer ge avtryck

Västerbotten har en lång historia som ett skogslän, och Komatsu Forests fabrik ska förstärka regionens position som ledare inom det skogstekniska området ytterligare. 

– Vi är övertygade om att satsningen kommer att ge avtryck regionalt, nationellt och internationellt inom flera områden, säger Martin.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste