LRF positiva till ändringar i vårbudgeten

Enligt förbundsordförande Palle Borgström är fler av regeringens förslag i vårändringsbudgeten positiva för de gröna näringarna.  

LRF med förbundsordförande Palle Borgström i spetsen ser positivt på förslagen till förändringarna i vårbudgeten. Foto: Madeleine Rapp

– Regeringens extra 350 miljoner i stöd till lantbrukare som drabbades av torkan är välkomna. Satsningar på jobbtillväxt på landsbygden är också bra, säger Palle Borgström, förbundsordförande i LRF, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Mer pengar efter torkan.

LRF är också nöjd med satsningar på att det ska bli lättare att anställa.

– Centerpartiets krav i januariöverenskommelsen märks nu för landsbygdsföretagandets del på ett positivt sätt i vårändringsbudgeten, säger Palle Borgström.  

Kraftiga och långsiktiga

Men för att säkra en svensk livsmedelsproduktion framöver krävs ännu kraftigare åtgärder och långsiktiga sådana.  

– Det kräver investeringar inom vattenområdet, satsningar på biodiesel och inte minst mindre regelkrångel. Det är även hög tid för regeringen att utfärda regleringsbrev till myndigheterna med uppdrag att underlätta livsmedelsproduktionen, i linje med riksdagens beslut i livsmedelsstrategin 2017, säger Palle Borgström.

Ny inventeringsmodell

På skogssidan tycker LRF att förslaget om de extra 150 miljonerna till skogsägare som drabbats av avverkningsstopp är positivt. Dock tycker man att hela inventeringsmodellen borde göras om för att bli helt rättsäker.

– På skogssidan är det viktigt att regeringen långsiktigt tillför tillräckliga medel så att en skogsägare som drabbas av myndighetsbeslut om avverkningsrestriktioner eller motsvarande garanteras ersättning för det ekonomiska avbräcket, säger Palle Borgström

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 05 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste