Södra ökar vidareförädlingen – investerar i måleri

Vidareförädlade träprodukter, som exempelvis målad ytterpanel, har blivit allt mer efterfrågade inom byggbranschen. Södra investerar nu därför i ytterligare en målerianläggning, denna gången vid sitt sågverk i Kisa.

Färdigmålad panel är en efterfrågad produkt i byggbranschen då det innebär en väsentlig förenkling. För att öka produktionen av denna panel investerar Södra nu i ett nytt måleri vid sågverket i Kisa. Foto. Södra 

– Vi ser en marknad i förändring där hantverkare vill ha allt mer vidareförädlade produkter, vilket underlättar och spar tid. För att möta behovet intensifierar vi vår satsning på målad ytterpanel och stärker erbjudandet för kulörmålat, säger Jörgen Lindquist, affärsområdeschef, Södra Wood i ett pressmeddelande.

En kvalitetsgaranti

Södras produktion av färdigmålade produkter har ökat med 20 procent per år de senaste åren, och just färdigmålad panel är en produkt som innebär en omfattande förenkling av byggprocessen.

– Fabriksmålningen är en kvalitetsgaranti, då den utförs under optimala förhållanden inomhus. Målningen gör också att man blir oberoende av årstid och ytterpanel kan monteras året om, vilket ger en stor flexibilitet i byggprocessen. Den ökade efterfrågan handlar också om en större medvetenhet om långsiktig hållbarhet, men även om att trä tilltalar rent estetiskt, säger Jörgen Lindquist.

Logistiskt rätt

Det nya måleriet, som beräknas vara i drift i början av 2020, kommer att hantera både grund- och mellanstruken panel.

– Med ny teknik kommer vi erbjuda kulörmålad panel i tolv olika färger och flera profiler. Måleriet kommer att vara certifierat enligt CMP (Certifierad Målad Panel) vilket är en kvalitetssäkring av branschorganisationen Svenskt Trä. Vår första målningsanläggning ligger i Långasjö och att valet nu föll på Kisa beror på det ligger logistiskt rätt med tanke på kunderna i Östergötland och Mälardalen.

Den ökade satsningen på målad panel är enligt Södra ytterligare ett steg för att skapa enkla och praktiska produkter. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 april 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste