Nytt samarbete driver på utvecklingen av pappersflaskor

Tillsammans med ALPLA ska BillerudKorsnäs driva på utvecklingen och kommersialiseringen av miljövänliga och hållbara flaskor i papper, för att ersätta pet-flaskor i plast.

Danska ecoXpac:s dröm om att ersätta plastflaskor med flaskor av papper är på god väg att besannas. I ett nytt samarbete genom ett joint venture kliver nu två tunga aktörer ur förpackningsindustrin, BillerudKorsnäs och ALPLA, in för att driva på utvecklingen och kommersialiseringen. Foto: BillerudKorsnäs

BillerudKorsnäs jobbar sedan tidigare med förpackningslösningar i papper, och nu har man alltså ingått ett samarbete med ALPLA, som tillverkar förpackningar i plast. Tillsammans går de båda företagen nu in i ett utvecklingsarbete med målet att ta fram en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska.

Det hela sker i ett så kallat joint venture genom ecoXpac, tillverkare av pappersflaskor i Danmark. När transaktionen är slutförd kommer BillerudKorsnäs och ALPLA dela lika på ägandet av ecoXpac.

Ambitiös partner

– Med BillerudKorsnäs har vi hittat en ambitiös partner som skapar ett nytt förpackningsmarknadssegment som erbjuder en kompletterande konsumentupplevelse till våra nuvarande förpackningslösningar. ALPLA delar passionen för tekniska utmaningar och innovation. Jag vill understryka att vårt joint venture har en långsiktig vision som är att introducera helt biobaserade pappersflaskor. ALPLA bidrar med kapital samt tekniska kunskaper till joint venture-företaget för att påskynda utvecklingen och introduktionen av pappersflaskan på marknaden, säger Günther Lehner, vd på ALPLA i ett pressmeddelande. 

En minoritetspost kommer samtidigt att ägas av grundarens familj. BillerudKorsnäs, som varit aktieägare i företaget sedan 2015 och drivit på den pågående utvecklingen av ecoXpac:s pappersflaskor tillsammans med Carlsberg Groupsedan 2010, är för närvarande majoritetsägare.  

Bryta ny mark

- Jag tror att med vår delade och ärliga ambition att bryta ny mark gör ALPLA och BillerudKorsnäs ett viktigt åtagande när det gäller att bidra till en mer hållbar framtid. Frågan är inte ”om”, utan ”hur snart” vi kommer att kunna introducera en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska på marknaden. När vi gör det kommer det att möjliggöra ett betydande skifte i konsumentbeteende globalt, säger Petra Einarsson, vd och koncernchef på BillerudKorsnäs. 

Aldrig känts närmare

ALPLA och BillerudKorsnäs uppger att de delar ambitionen att driva förpackningsinnovation i en hållbar riktning, och avser att påskynda utvecklingen genom att kombinera sina resurser, kompetens och styrkor. Detta ska möjliggöra för ecoXpac att kommersialisera en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska.

- EcoXpac grundades baserat på en stark vision för framtiden. I dag är vi i den priviligierade situationen att dessa de bästa aktörerna inom sina respektive nischer delar vår vision. Det gör mig stolt över det vi uppnått hittills. Visionen har aldrig känts närmare att bli förverkligad än i dag, säger Martin Grosen Petersen, som är vd för ecoXpac.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste