Skogspyssel för barn i ny bok

För många är skogen en rofylld plats och en källa för lugn och återhämtning. Samtidigt är den en källa för kreativitet, något som fritidspedagogen och barprogramledaren Jenny Järvholm tagit vara på när i samarbete med Norra Skogsskolan tagit fram sin första bok med skogsinspirerade pyssel.

Tillsammans med Norra Skogsskolan har pysselskaparen och barnprogramledaren Jenny Järvholm skapat boken "Skogspyssel - Tall och Gran", för att inspirera och frammana den naturliga kreativiteten hos barn och vuxna. Foto: Norra Skogsskolan 

Den nya boken har fått namnet ”Skogspyssel - Tall och Gran”.

– Jag har drömt om det här i många år. Jag vill så gärna att barn och vuxna ska få upp ögonen för skogen som ett skafferi med pysselmaterial som både är ekonomisk och miljövänligt, säger bokens författare och pysselskapare Jenny Järvholm i ett pressmeddelande.

Djup tillfredsställelse

Fritidspedagogen Jenny Järvholm, även känd som barnprogramledare, berättar att hon har stor erfarenhet av den frihet som barn upplever när de får vistas i skogen. Att dessutom få plocka sitt eget material och sedan skapa utifrån det ger både liten och stor en djup tillfredställelse, menar hon.

Utifrån sina erfarenheter har hon sedan, tillsammans med Norra Skogsskolan, skapat sin nya pysselbok där man bland annat, steg för steg, får följa hur en kottmyra byggs ihop samtidigt som kunskap om skogen och allemansrätten vävs in.

Koppling till skogen

– För oss är det viktigt att fler får en koppling till skogen och förstår dess värde. Vi vet ju att människan mår bra av att vistas i skogen och att samla in till pyssel blir ytterligare en anledning att ta sig ut, säger Erika Nilsson på Norra Skogsägarna som lett bokprojektet. 

Boken "Tall och gran", som finns att köpa via Skogma, är enligt Norra den första i en rad av planerade böcker. Även de kommande böckerna kommer fokusera på den skapar- och rörelseglädje som skogen erbjuder.

Att tänka på vid plockning:

Mossor och lavar får plockas i begränsad mängd för privat bruk och inte till försäljning, gärna med markägarens tillstånd. I vissa områden, som naturskyddsområden, kan plockning vara förbjuden.

Hasselnötter och andra nötter omfattas inte av allemansrätten till skillnad från bär och svamp. De är inte heller fridlysta, men det är förbjudet att plocka ollon och nötter från växande träd (Brottsbalken 12 kap 2 §).  Det beror på att dessa produkter var viktiga förr i tiden då grisarna gick i skogen och åt sig feta på just ollon och nötter. Det går naturligtvis att be markägaren om lov.

 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste