Ny konstutställning hyllar skog och trä

I helgen kommer Örebro konsthall öppna sin nya konstutställning WOOD. Enligt konsthallen är det en bred konst- och arkitekturutställning med tema trä, träd och skog.

Lördagen den 15 mars öppnar konstutställningen WOOD på Örebro Konsthall. Där finns även en arkitekturdel som ska bidra till att  marknadsföra svensk trä-arkitektur utomlands. Foto: mostphotos 

– Idén om temat arkitektur och trä i byggande kom från Joakim Granström från Galleri Exposé. Vi har sedan utvecklat det vidare. Skog och träd kan vara en mängd saker. Det kan vara byggmaterial, men det är också ett av de äldsta materialen som det har skapats konst av, säger Jesper Blåder, konstintendent på Örebro konsthall till Örebroguiden.

Vara ett träd

Bland de konstnärer som ställer ut finns namn som Josie Ahlström, Julia Bondesson, Susanne Johansson, Robin Jonsson, Stefan Rydéen och Mats Wikström. Även om ålder, kön och bostadsort skiljer de åt så har de ett gemensamt, nämligen relationen till trä, träd och skog.

– Vi har både de som arbetar handgripligen med trä för att skapa med och målare, vars tavlor mer handlar om skogen som en plats att vistas i. En installation handlar till och med om hur det är att vara ett träd, berättar Jesper Blåder.

Plats för vila

Konstutställningens internationella arkitekturutställning går under namnet Woodland och är skapad av Sveriges arkitekter för Svenska institutet, med syfte att marknadsföra svensk trä-arkitektur utomlands. Arkitekturdelen, som visas som en del av utställningen WOOD, kommer enligt Örebro Konsthall kompletteras med flera seminarier under utställningsperioden på temat natur och arkitektur.

– Skogen är en plats för vila och eftertanke, men också för uttag av råvara. Då kommer vi lätt in på tankar som exempelvis ”räcker skogen för våra behov?”, ”hur tar vi hand om den och miljön?”, säger Jesper.

Skogsaktuellt
Tel: 019-760 94 10
E-post: redaktionen@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 mars 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste