Lodjursjakt – sju djur får fällas i Västra Götaland

Landets lodjursatammar har vuxit de senaste åren och Västra Götaland är ett område som haft långvariga problem med tamdjursangrepp. Nu meddelar Länsstyrelsen att sju djur får fällas i tre jaktområden men bristen på snö kan försvåra årets jakt.

Under årets lodjursjakt i Västra Götaland får sju djur fällas i tre jaktområden, men jakten kan försvåras genom bristen på spårsnö. Foto: photos.com 

2019 års lodjursjakt i Västra Götaland omfattar sammanlagt sju djur fördelat på tre jaktområden. Förra årets jakt var över nästan innan den började, men i år kan den tidiga våren med höga temperaturer ställa till det då mycket av snön som behövs för att spåra lodjuren smält bort

Kända lodjursfamiljer

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen Västra Götaland att det inom de tre jaktområdena rör sig om kommuner med flertalet av länets kända lodjursfamiljer samt områden som haft problem med angrepp på får. Jakten avslutas senast den 31 mars.

Myndigheten bedömer också att jakten kan ske utan att man hamnar under miniminivån om sju lodjursföryngringar i länet per år.

Måste registrera sig

Den som vill vara med och jaga lodjur måste registrera sig i Naturvårdsverkets jägarregister, och minst en gång i timmen under pågående jakt ringa till Länsstyrelsens telefonsvarare (010-22 450 95) för att kontrollera hur många djur som återstår av tilldelningen. Så fort ett lodjur fällts eller påskjutits ska detta rapporteras till Länsstyrelsen (010-22 450 90), för att inte fler djur än som tilldelats ska fällas.

Det går också att anmäla sig till Länsstyrelsens sms-tjänst för att få rapporter om skjutna lodjur. Länsstyrelsen avlyser jakten när sju lodjur fällts eller påskjutits, eller om jakttiden löpt ut (31 mars).

Fördelningen över de tre jaktområdena ser ut såhär: 

Högst ett (1) lodjur får fällas inom jaktområde 1 som består av kommunerna Karlsborg, Töreboda, Tibro, Skövde, Hjo, Tidaholm och Falköping.
Högst tre (3) lodjur får fällas inom jaktområde 2 som består av kommunerna Åmål, Bengtsfors och Mellerud.
Högst tre (3) lodjur får fällas inom jaktområde 3 som består av kommunerna Mark, Svenljunga, Tranemo, Borås och Ulricehamn.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste