Järnhäst byggd för brandbekämpning

Företaget KEFAB från Oviken i Jämtland är sedan tidigare återförsäljare för produkter som järnhästen och hjulhästen från Lennartsfors. Efter 2018 års omfattande skogsbränder har man nu utvecklat en egen specialanpassad version av järnhästen för brandbekämpning.

Järnhästen Fire Edition är en redskapsbärare som bland annat utrustats med en rostfri vattentank på 500 liter, högtryckspump från Honda och redskapsfästen för motorsåg. Foto: KEFAB 

Företaget KEFAB ägs och drivs av Jocke Karlsson som jobbat inom skogen i många år, både med flis och mindre skogsmaskiner. Efter att ha tackat nej till ett jobb som säljare för skogsmaskintillverkaren Malwa började han istället samarbeta med företaget Lennartsfors och blev återförsäljare för deras produkter.

Utrustad med högtryckspump

Lennartsfors har under många år tillverkat och sålt den så kallade järnhästen som är en banddriven redskapsbärare med vilken man bland annat kan köra ut virke ur skogen. Efter att ha deltagit under släckningsarbetet vid de stora skogsbränderna i Ljusdal sommaren 2018 kom idén om att utrusta en järnhäst för brandbekämpning, och resultatet blev Järnhästen Fire edition.

Järnhästen Fire Edition bygger på Lennartsfors Järnhästen Flex. Den rostfria tanken rymmer 500 liter och har fyra skott för att reducera viktförskjutning. Tanken har dessutom manlucka, avluftning, bottenventil, lasträcke och är utrustad med en högtryckspump från Honda.

Öka släckeffektiviteten

Enligt tillverkaren kommer alla slangar, kopplingar och strålrörskomponenter från Svenska Brandslangsfabriken. Sugledningen med bottensil kopplas enkelt om för att fylla tanken med nytt vatten. Med 2 procent av tillsatsmedlet X-fog ökas släckeffektiviteten med 4.5 gång, tankens volym motsvarar då en släckverkan av 2250l vatten.

Kan monteras av

Järnhästen utrustas med hydraulisk slangupprullare, motorsågshållare, motorvinsch, handvinsch, dubbelverkande hydrauluttag och förvaringslåda.
Tanken kan monteras av och ersättas med till exempel flak för slangtransport, vagn eller andra redskap. Järnhästen Fire Edition svänger runt sin egen axel, väger cirka 550 kilo tom och tar inte mycket större plats än en vanlig lastpall. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades måndag den 25 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste