Formellt skydd - nu kommer ersättning för december

På grund av Skogsstyrelsens ekonomiska situation pausades beslut om formellt skydd och de tillhörande ersättningarna. Efter ett regeringsbeslut om ändringar i regleringsbrevet som styr myndighetens arbete kan man nu betala ut ersättning till skogsägare som väntat på pengar sedan december.

Trots Skogsstyrelsens ansträngda ekonomiska situation har ett nytt regeringsbeslut öppnat upp för möjligheten att betala ut ersättning för formellt skydd som beslutats i december 2018. Foto: Yaman Albolbol, Skogsstyrelsen 

– Jag beklagar att ett drygt 20-tal skogsägare fått vänta sedan årsskiftet på pengarna, men nu har regeringen gett oss förutsättningarna att fatta beslut i de här ärendena. Eftersom finansieringen är säkrad kan vi också trycka på knappen, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande.

Göra ett uppehåll

På grund av de osäkra budgetförutsättningarna beslutade Skogsstyrelsens generaldirektör i början av februari att göra ett uppehåll i arbetet med formellt skyddad skog.

Nu har regeringen beslutat att göra ändringar i regleringsbrevet, vilket frigör ett utrymme i myndighetens budget för 2019 att besluta om formellt skydd för ärendena från december där handläggningen är färdig och där markägarna nu kan få sin ersättning.

Ansträngd ekonomi

Samtidigt ligger Skogsstyrelsens beslut om uppehåll i arbetet med nya och övriga påbörjade ärenden gällande formellt skydd kvar tills vidare.

– Vi har fortsatt en mycket ansträngd ekonomisk situation och det återstår att se om det klarnar i samband med en eventuell ändringsbudget eller andra förtydliganden från regeringen, säger Herman Sundqvist.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste