Storskalig trädplantering kan neutralisera tio års koldioxidutsläpp

Det menar forskaren Tom Crowther vid den tekniska högskolan i Zürich i en ny studie.  Enligt Thomas är träden det viktigaste vapnet i kampen mot klimatförändringar.

Ny forskning vsar att det finns drygt 3 000 miljarder träd på planeten vilket är sju gånger fler än tidigare mätningar kommit fram till. Dessutom finns det utrymmer för upp emot 1 300 miljarder fler träd i de gula områdena på kartan. Foto: ETH 

Det är den norska nyhetskanalen NRK som uppmärksammat den nya forskningsrapporten från Crowther Lab vid den tekniska högskolan i schweiziska Zürich.

Sju gånger högre

Genom att jämföra satellitbilder och omfattande data från fältstudier har forskarna vid laboratoriet räknat ut att det i dag finns omkring 3 000 miljarder träd på vår planet som tillsammans lagrar 400 gigaton koldioxid. Denna siffra är sju gånger högre än tidigare beräkningar från NASA.

Ekologen och forskaren Tom Crowther vid ETH i Zürich menar att trädplantering fått en allt viktigare roll som ett verktyg i kampen mot global uppvärmning. Foto: ETH/Peter Rüegg

Med samma mätmetod har man också räknat ut att det finns utrymmer för ytterligare 700 – 1 300 miljarder träd i naturligt beskogade områden i hela världen, som skulle kunna ta upp stora mängder koldioxid motsvarande många års mänskliga utsläpp.

– Endast med ett globalt perspektiv på alla ekosystem kan vi ta fram effektiva strategier för naturbaserade lösningar i kampen mot klimatförändringar, säger Tom Crowther i ett pressmeddelande.

Börjat förstå

Han menar också att man nu börjat förstå ett annat koldioxidlager, nämligen marken. När den värms upp i takt med att klimatet blir varmare kan koldioxid motsvarande hela USA:s utsläpp under ett helt år frigöras i atmosfären. Därför menar han att det är viktigt att arbeta med markrestaurering och odla grödor och växter som kan binda denna koldioxid, annars riskerar den globala uppvärmningens hastighet att öka med upp till 17 procent.  

Till NRK säger Thomas att även om det inte är realistiskt att plantera träd på alla de lämpliga och möjliga platser forskarna har identifierat så blir trädplantering allt viktigare som ett verktyg för att rädda världen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 19 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste