Däck av skogsråvara – möjligt enligt svensk forskning

Forskare på RISE ETC i Piteå har tagit fram ett material som kan ersätta fossila ämnen i däcktillverkningen. Forskningsresultaten visar dessutom att framställningen av så kallad kimrök av gran och tall troligtvis är billigare än fossila alternativ.

Den så kallade kimröken som forskare vid RISE nu lyckats framställa av olja gjord på sågspån av tall och gran är det ämne som gör däcken svarta. Foto: Ann-Louise Larsson 

Kimrök, på engelska kallad black ink, är en av världens mest använda kemikalier som bland annat används som tillsatsmaterial i däck. Kimrök beskrivs enligt forskarna på forskningsinstitutet RISE som ett fint pulver av kol som i dag tillverkas av tunga fossilbaserade bränslen så som stenkolstjära, vilket leder till stora utsläpp av fossila växthusgaser.

Rök av sågspån

Forskarna på RISE i Piteå har nu alltså lyckats framställa denna rök av sågspån från gran och tall via så kallad pyrolys där pyrolysolja utvinns av sågspånet och Kimröken utvinns av oljan.

Upptäckten som gjordes under 2018 av Dr. Pál Toth, Therese Vikström, Roger Molinder och Professor Henrik Wiinikka vid RISE ETC möjliggör en ersättning av den fossila kimröken med biobaserad kimrök eftersom processen är flexibel och skalbar.

Stor potential

– Processen har stor potential eftersom utbytet från pyrolysolja till kimrök visats vara relativt stor redan i liten skala, och förväntas öka i större skala. Vi har även gjort enklare teknoekonomiska studier som antyder att det till och med kan vara billigare att tillverka kimröken fossilfritt jämfört med det gamla konventionella sättet, säger forskaren Pál Toth i ett pressmeddelande.

Nu pågår forskning för att säkerställa att processen går att skala upp till pilotskala samt att kvaliteten på slutprodukter uppfyller gällande standarder och krav. 

Pyrolysolja framställs genom snabb upphettning av ett organiskt material (tex sågspån) till ca 500 grader utan tillgång till syre. Efter ca 2 sekunder kyls avgåenen ånga och bildar en trögflytande mörkbrun vätska som kallas pyrolysolja, fast koks samt ej kondenserbar gas.

Varje år tillverkas ca 11 miljoner ton kimrök i världen, varav ungefär 90% av dessa används som fyllnadsmaterial och förstärkare i däck och andra gummiprodukter. Det är kimröken som gör däcken svarta.

Källa: RISE

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 13 februari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste