Japa lanserar sin mest mångsidiga vedmaskin hittills

Japa 365 heter den nya vedmaskinen från finska Japa som enligt tillverkaren ska passa såväl den professionella vedproducenten som den privata skogsägaren.

Enligt finska Japa är 365 företagets hittills mest mångsidiga och universella vedmaskin som med sin tilltagna hydraulik kan kapa och klyva samtidigt. Foto: Japa 

Nya 365 är en snabb vedmaskin som innehåller en rad smarta lösningar för ökad hållbarhet och driftsäkerhet. Det skriver Japa i ett pressmeddelande.

Tilltagen hydraulkapacitet

Vedmaskinen finns med tre olika drivningar där eldrift och drift via k-axel (kraftuttag) är tillgängligt vid stationär drift. Till den mobila road-versionen, med möjlighet till transportchassi för vägtransport, finns dessutom en förbränningsmotor.  

Automatisk hydraulisk kedjesmörjpump är standard i alla modeller av Japa 365. Foto: Japa

Tack vare en väl tilltagen hydraulkapacitet kan Japa 365 kapa och klyva samtidigt. På så vis kan man enligt tillverkaren arbeta effektivt utan att göra avkall på säkerheten. Maskinen är utrustad med hydrauluttag för stockbord/stocklyft och inmatningsrulle som standard, och det finns också en förstärkt vedstopp som mekaniskt dras bakåt under sågningen. Genom vedstoppen ska veden kunna falla ner fritt i klyvtråget och på så sätt minska risken för avbrott.

Snabbt och enkelt

Vedlängden justeras snabbt och enkelt med en låstapp.  Klyvkolven på Japa 365 är större än hos tidigare modeller och är dessutom spårad framtill, så att kolven går igenom yxan. Det innebär att hela vedkubben klyvs utan att hänga kvar vid klyvyxan. Genom en vidareutveckling i hydrauliken är Japa 365 också tystare än andra vedmaskiner.

Avancerade funktioner

Som standard i alla modeller ingår en klyvdiameter på 36 centimeter, en klyvlängd på 60 centimeter, standard-ramyxa, hydrauluttag för stockbord/stocklyft och inmatningsrulle samt automatisk hydraulisk kedjesmörjpump.

I bacisutförandet ingår Manuell kap/klyv, Mekanisk höj och sänkbar yxa och en 3,8 meters fast utmaningstransportör. Väljer man istället proffsvarianten så ingår mer avancerade funktioner som hydraulisk styrspak för sågmanövrering och justering av klyvyxans höjd samt hydraulisk utmatningstransportör på 4,2 meter.

I den mobila road-versionen med möjlighet till transportchassi sker drivningen hos Japa 365 via en förbränningsmotor. Foto. Japa

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste