Stort varsel på Skogsstyrelsen – 124 anställda drabbade

Skogsstyrelsen meddelar att man på grund av den lägre budgeten, och till följd av en rad nedlagda projekt nu varslar 124 personer i hela landet om uppsägning. Fyra län drabbas extra hårt med 10–11 varslade per län.

Skogsstyrelsens ekonomiska situation efter den kraftigt minskade budgeten tvingar nu myndigheten att varsla 124 personer om uppsägning. Foto: Teresia Borgman
I den preliminära länsvisa fördelningen av antalet varslade drabbas Dalarna, Gävleborg, Jönköping och Västra Götaland hårdast. Källa: Skogsstyrelsen 

– Det här är förstås ett av de tyngsta besked man kan ge till sina medarbetare och det är direkt kopplat till färre uppdrag och en kraftigt minskad budget. Nu tvärbromsar vi, men bromssträckan är lång med uppsägningstider att ta hänsyn till och det bidrar till varslets omfattning, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör i ett pressmeddelande.

Minskats kraftigt

Bland de nedlagda projekt som regeringen beslutat om för 2019 finns arbetsmarknadsåtgärden Naturnära jobb och den nationella nyckelbiotopsinventeringen. Även budgeten för att ersätta markägare har minskats kraftigt. Därför behöver Skogsstyrelsen nu spara sammanlagt 50 miljoner kronor under 2019, ett år för vilket förvaltningsanslaget ligger på 440 miljoner kronor.

Trots att Skogsstyrelsen säger sig ha varit beredd på att en sån här situation kunde uppstå och därför använt sig av visstidsanställningar inom naturnära jobb, tvingar den ekonomiska situationen nu myndigheten att varsla mellan 5–11 tillsvidareanställda om uppsägning på alla landets kontor utom i Västernorrland, totalt drabbas 124 anställda.

Måste agera

Om förutsättningarna förändras i en kommande ändringsbudget från regeringen, menar Skogsstyrelsen att man får anpassa arbetet efter det.

– Vi kan i det här läget inte förlita oss på eventuella signaler om förändringar framöver utan måste agera utifrån de förutsättningar och beslut som gäller nu, säger Herman.

Målet är att varsla så få som möjligt genom att ta till olika sparåtgärder, och de som drabbas kommer få hjälp att hitta nya jobb. Enligt Skogsstyrelsen är det ännu oklart hur många som i slutänden kommer bli uppsagda och hur fördelningen mellan länen kommer se ut då den arbetsrättsliga processen och förhandlingar med facket pågår.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste