20 miljoner för ny pelletsfabrik

Det är en investering som Södra har gjort vid sitt sågverk i Långasjö. Den totala pelletsproduktionen ska därmed öka med 10 000 ton och första leveransen från den nya fabriken ska gå i mitten av februari.

Med en investering på 20 miljoner kronor i en ny pelletsfabrik ska Södra öka produktinen med 10 000 ton jämfört med tidigare. Foto: mostphotos

– Pellets är en framtidsprodukt och ett självklart alternativ vid energiväxling till hållbara energilösningar. Svensk små- och mellanstor industri satsar på pellets, säger Fredrik Tärneberg, försäljningschef för Energiprodukter på Södra i ett pressmeddelande.

Ökad efterfrågan

Bygget av den nya pelletsfabriken startade under våren 2018 och målet är enligt Södra att kunna möta en ökad efterfrågan på pellets. Anläggningen har genomgått en intrimningsperiod och den första leveransen av pellets ska ske vecka sju.

Södra upplever en efterfrågan från både industri där man ersätter olja med pellets då de värmer lika bra och är direkt utbytbara, men också från hästnäringen när stallpellets blivit ett populärt strömaterial i hästboxar.

Använda som strö

– Tidigare användes halm, som sedan spreds på åkrar. Det får man inte göra längre utan halmen måste deponeras och då blir andra lösningar intressanta. Vår pellets görs på 100 procent gran och utan tillsatser, vilken gör den ypperlig att använda som strö. Vi ser också att pelletskaminer kommer allt mer, säger Fredrik.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 07 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste