Tävling ska uppmuntra till bättre skördarmätning

Det är tanken bakom Sveaskogs nya initiativ ”precisionsjakten” som är den största tävlingen för maskinlag i Sverige. Totalt deltar omkring 230 maskinlag och tävlingen pågår fram till den 30 april.

I en ny tävling vid namn Precisionsjakten vill Sveaskog uppmuntra sina maskinlag till att jobba noggrannare med skördarmätning för att öka kvalitén på slutprodukterna och för att ge ett hållbart nyttjande av skogen genom mindre spill. Foto: Logset 

När stora skogsbolag anordnar tävlingar som denna brukar misstänksamheten bland skogsentreprenörerna snabbt breda ut sig när man frågar sig om det är ett knep för att dra åt tumskruvarna ytterligare i framtida förhandlingar.

Kundernas bästa leverantör

Enligt Sveaskog är syftet med denna tävling att öka kvalitén på sina produkter genom att ytterligare öka mätprecisionen hos skördarna. Man vill öka entusiasmen för förbättringar i kalibreringsarbetet och premiera goda insatser.

– Vi ska vara kundernas bästa leverantör. Kan kunderna få högre kvalitet på sitt virke och bli mer lönsamma så får vi förhoppningsvis del av den kakan. Genom Precisionsjakten sätter vi fokus på hur vi mäter virkets längd och diameter”, säger Mattias Forsberg, produktionsledare i Sveaskogs område Syd i ett pressmeddelande.

Tävlingen Precisionsjakten handlar om skördarnas mätprecision och de omkring 230 deltagande maskinlagen tävlar om en förstaplats i kategorierna ”Bäst resultat” och ”Störst förbättring”.

Goda exempel

– Precisionsjakten ökar möjligheten att fånga upp och dela goda exempel inom exempelvis kalibrering och arbetssätt. Jag hoppas att vi får ut den enorma kunskap som finns hos våra maskinförare”, säger Mattias Torger, produktionschef i Sveaskogs marknadsområde Nord.

De 200 skördare som deltar är fördelade över fem större tillverkare och jobbar med ett tjugotal olika aggregatmodeller vilket innebär en stor bredd i insamlade data.

Hållbart nyttjande

– Vilka maskiner och aggregat som klarar att leverera bra mätning kontinuerligt under tuffa förhållanden är viktigt för våra kunder, eftersom vi därmed kan leverera exakt det de vill ha. Men det är också viktigt för ett hållbart nyttjande av skogen. Ju bättre vi mäter desto mindre spill får vi. Då optimerar vi mängden klimatnytta som skogen levererar eftersom mer av skogsråvaran blir till hållbara produkter som binder koldioxid, säger Mattias Forsberg.

tätare feedback

Han får medhåll från sin nordliga namne.

– Det finns även en utvecklande del i Precisionsjakten, eftersom vi testar ny teknik och nya metoder för att kommunicera och återkoppla kring maskinlagens dagliga arbete. Många efterfrågar tätare feedback på kvaliteten i sitt arbete och det här är ett sätt att möta det. Vi går från månadsrapporter till daglig återkoppling, och för våra många entreprenörer ökar möjligheten att jämföra sig med snittet i den region där de verkar, säger Mattias Torger.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste