Svar på läsarfråga – kedjehastighet och skyddsbyxor

I samband med en artikel i senaste Skogsaktuellt om Husqvarnas nya motorsågar så uppstod frågan kring hur man bör förhålla sig till de höga kedjehastigheterna när det gäller sågskyddskläder.

Sågskyddsbyxor klass 1 som klarar kedjehastigheter på 20 m/s klarar alla motorsåar på marknaden, för extra säkerhet finns också byxor i klass 2 hos de flesta av landets fackhandlare. Foto: Stihl

Husqvarna anger maximala kedjehastigheter för sina två nya motorsågar 545 och 550XP Mark II på 25,4 respektive 26,1 meter per sekund. Sågskyddsbyxor finns i klasserna ett till tre där klass ett ska klara kedjehastigheter på 20 meter per sekund, klass två 24 meter per sekund och klass tre 28 meter per sekund.

Lite förvirrande

Är man inte så påläst i ämnet vilka många kanske inte är som går till sin närmaste handlare och köper sig ett par byxor eller stövlar, så är det lite förvirrande. Behöver man byxor i skyddsklass tre?

Svaret är nej, så är inte fallet. Enligt motorsågsinstruktören Anders Samuelsson på Skogsstyrelsens distrikt Uppsala-Västmanland mäts den av tillverkaren angivna kedjehastigheten alltid utan belastning. Med belastning ligger kedjehastigheten istället på 19,7 meter per sekund vilket innebär att sågskyddsklass ett ska ha ett fullt tillräckligt skydd även för motorsågar i 70–120 kubiks-klassen.

Säkra sidan

För den professionella användaren eller för den som vill vara på den säkra sidan erbjuder de stora tillverkarna av motorsågar och utrustning också skyddsbyxor i klass två som finns att köpa i närmaste fackhandel.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 01 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste