En riktig vargavecka

Så kan man summera denna sista vecka i januari 2019 med bland annat två vargdödade jakthundar, en vargincident i tätbebyggt område och en i baksätet på en bil.

Vargen är ett djur som väcker mycket känslor och ofta splittrar stad och landsbygd. Denna vecka har vargen varit i fokus i flera incidenter där bland annat två jakthundar dödats. Foto: thinkstock 

Det har minst sagt varit fokus på varg denna vecka och det hela började med att en drever dödades av varg under ett pågående jaktprov i Värmland den 29 januari. Händelsen utspelade sig enligt tidningen Jaktjournalen under tisdagsmorgonen då hunden jagade ett rådjur. Plötsligt stod hunden stilla enligt pejlen och när hundägaren och domarne kom till platsen fann de hunden död. En besiktningsman från Länsstyrelsen bekräftade senare att det rörde sig om en vargattack.  

Samma dag

Samma dag skapade en till synes oskygg var stor uppståndelse i Tierp där den under förmiddagen rev och åt på ett halvdött rådjur i en trädgård i tätbebyggt område. Vargen filmades och händelsen fick stor spridning på internet och sociala medier där meningarna om vargens beteende gick isär.

Flera åskådare, däribland biologer, lockades också till platsen och då djuret inte visade någon skygghet gentemot polisen och den tillkallade skyddsjägaren avlivades vargen strax före klockan två på tisdagen. Vid en obduktion visade sig vargen ha en del gamla skador, men polisen i Tierp har nu JO-anmälts på grund av sitt beslut som upprörde men som också fick ett stort stöd av många personer.

Sjätte mannen

Under torsdagen Rapporterade tidningen Jakt och Jägare att ytterligare en man misstänks för inblandning i den så kallade jakthärvan i Västmanland där fem personer är misstänkta sedan tidigare. Den sjätte mannen misstänks för så kallad förgöring, ett uttryck som enligt Jakt och Jägare används som begrepp när det gäller att döda vargar, eller andra stora rovdjur, med gift.

Nervgiftet carbuforan ska ha hittats i mannens hem och nu väntar polisförhör. Kammaråklagare Lars Magnusson i Malmö vill inte säga hur misstankarna väckts mot den sjätte misstänkte och mannens advokat är tveksam till om polisförhören kommer leda till någonting konkret.

Nästa incident

Nästa incident utspelade sig under torsdagen den 31 januari då en varg som ringats in i samband med det svensk/norska forskningsprojektet Grensevilt gick genom isen i Ulriksberg i sydvästra Dalarna. Enligt Jaktjournalen inträffade händelsen då vargen bedövades från en helikopter och olyckligtvis fortsatte springa en bit för att komma undan helikoptern då den oturligt nog gick genom isen i ett vattendrag.

Det är oklart hur vargen tog sig upp ur vattnet men Jakjournalen skriver att det blöta djuret togs in i baksätet på en pickup för att värmas i samband med märkning. Bedövningen som vargen fick släpps inte genom ett motmedel utan personalen på plats fick vänta på att effekten skulle gå ur av sig själv, och i samband med uppvaknandet fick en av veterinärerna ett bett i underarmen då djuret högg till.

– Jag uppfattar att det är en slags reflex. Medlet som vi använder ger hallucinationer under uppvaknandet. Det händer att de biter i grenar och ting de kommer åt, säger veterinären Jon Arnemo till tiningen.

Extra tragiskt

Torsdagen avslutades med det tragiska beskedet att ännu en rådjurdrivande hund, en beagle, dödats av varg i Hornsö ekopark utanför Kalmar. Enligt Jaktjournalen är detta den första vargattacken i området på fem år och det är extra tragiskt då det är sista dagen för jaktsäsongen på rådjur med drivande hund. Hunden besiktigades senare av en veterinär som bekräftade att det rör sig om en vargattack.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 31 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste