Jubileumsår firas med ny generation motorsågar

Hela tre jubileum firar företaget Husqvarna under 2019 varav ett är 60 år av motorsågstillverkning. Detta firades med en stor pressrelease av två helt nya motorsågar i 50 kubiksklassen med vad Husqvarna anger som klassledande prestanda. 

 

– Våra sågar måste vara lika tuffa och uthålliga som de som använder de i sitt dagliga arbete, säger Gent Simmons, produktansvarig för handhållna redskap på Husqvarna. Foto: Björn Schubert


Ett stort antal nationella och internationella journalister från fackpressen samt ett flertal andra gäster med anknytning till Husqvarna hade samlats i den gamla smedjan bredvid fabriksmuseet i Huskvarna där man väntade på nyheterna med spänning. 

Sascha Menges, President Husqvarna Division, pratade om detta historiska år för Husqvarna då man firar hela tre jubileum.
 Foto: Björn Schubert

Bra tillfälle

Innan det stora ögonblicket passade Sascha Menges, President Husqvarna Division, på att säga några ord.

– I år har vi tre viktiga födelsedagar att fira. 330 år, så många år firar Husqvarna som företag i år, och allt startade här i smedjan där vi står i dag. För 100 år sedan lanserade Husqvarna sin första gräsklippare och för 60 år sedan i år så lanserade Husqvarna sin första motorsåg. Allt detta händer 2019 och det är därför också ett väldigt bra tillfälle att lansera ytterligare en produktnyhet, en ny serie motorsågar i 50 kubiksklassen. Det är en storleksklass som är ett mycket viktigt segment för professionella användare i hela världen och ett nyckelsegment för alla motorsågstillverkare, säger Sascha. 

Ledande position

Enligt Husqvarna har man haft en ledande position när det gäller utvecklingen av motorsågar där man utgått ifrån och varit lyhörd för användarnas behov och önskemål. Mycket har hänt på motorsågsfronten de senaste 60 åren, både när det gäller effektivitet, handhavande och arbetsmiljö, och nu vill Husqvarna sätta ytterligare en ny standard bland motorsågar i 50 kubiksklassen.

– Det var bara ett år sedan sen vi lanserade vår senaste nyhet med modellen 572 och vi är väldigt nöjda över det gångna året, men i dag är det dags för en ny generation motorsågar, sade Gent Simmons, produktansvarig för handhållna redskap på Husqvarna innan han och Andreas Rangert på produktutvecklingen täckte av de två nya motorsågarna.

Husqvarna lanserar lagom till sitt sextionde jubileumsår två helt nybyggda motorsågar i 50 kubiks-klassen som ska möta dagens krav på både miljö, produktion och ergonomi. Modellerna heter 545 XP Mark II och 550 XP mark II och har effekter på 3,6 respektive 4,1 hästkrafter. Foto: Husqvarna

Nybyggda från grunden

De nya modellerna heter 545 och 550XP Mark II, och även om de delar ett par komponenter med sina föregångare så är de två sågarna helt nybyggda från grunden med bland annat snabbare kaphastighet och längre körtid per tank jämfört med föregångarna och konkurrenterna som resultat. 

– Vi är väldigt stolta över sågarna ni ser här, det har varit mycket jobb att nå dit vi nått här i dag, säger Gent. 

Han menar att en av anledningarna till varför det är så viktigt för Husqvarna att lansera dessa sågar nu är att de professionella användarnas arbetsuppgifter, och därmed också deras behov har förändrats under de senaste åren. 

Effektiva och mångsidiga

– Förut var arborister och skogshuggare två skilda yrkesgrupper, men i dag är det i allt högre utsträckning samma personer som utför båda jobben och då behöver de motorsågar som är effektiva och mångsidiga för att passa arbetsuppgifterna, säger Gent. 

När det gäller produkt­utvecklingen så har de nya sågarna bland annat fått en ny kolv, cylinder, förgasare, vevaxel och ett nytt vevhus. Luftcirkulation har ökats och tillsammans med ett nytt luftfilter och en ny ljuddämpare ska motorn kylas ner och få ett ökat luftintag för bättre prestanda. Motorsågarna är också utrustade med mer slitstarka material, en gjuten fällriktare och en ny version av systemet AutoTune, Husqvarnas programvara för tändning och förgasar­inställning. 

De nya motorsågarna har en hel del nyutvecklade komponenter för ökad effekt och prestanda, bland annat en ny cylinder, förgasare och ljuddämpare samt ett nydesignat luftfilter. Foto: Husqvarna

Bättre handhavande

Avståndet mellan det bakre handtaget vid gasreglaget och bågen har ökats en aning och det samma gäller avståndet mellan bågen och motorkåpan. Detta ska enligt Husqvarna ge ett bättre handhavande av sågen vid till exempel kvistningsarbete. Även när det gäller små detaljer som lufthålen i kåpan som täcker startsnöret och dess mekanism har man ändrat designen för att minska mängden sågspån som kan komma in där. 
 

Husqvarna 545XP Mark II

Cylindervolym, cm3: 50,1

Effekt, kW/hk:  2,7/3,6

Maximal kedjehastighet, m/s: 25,4

Rekommenderad svärdslängd, cm/tum: 33-50/13-20

Vikt utan skärutrustning, kg: 5,3 (5,5 med handtags- och förgasarvärme)

Utrustning: Low Vib, Smart Start, Air Injection, X-Torq, AutoTune, värme i handtag och förgasare (545XP Mark II G). 
 

Husqvarna 550XP Mark II

Cylindervolym, cm3: 50,1

Effekt, kW/hk:  3,0/4,1

Maximal kedjehastighet, m/s: 26,1

Rekommenderad svärdslängd, cm/tum: 33-50/13-20

Vikt utan skärutrustning, kg: 5,3 (5,5 med handtags- och förgasarvärme)

Utrustning: Low Vib, Air Injection, X-Torq, AutoTune, värme i handtag och förgasare (550XP Mark II G). 
 

Björn Schubert
bjorn.s@ja.se • 070-683 94 62

Artikeln publicerades tisdag den 05 februari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste