Ökad efterfrågan på synligt interiörträ

En ny studie om intresset för interiöra furuprodukter visar att allt fler vill ha synlig kvist i golv och väggpanel. Studien visar också att många gärna vill ha furugolv och trä på ett eller flera ställen i hemmet.

Trä i interiören är populärt i flera europeiska länder särskilt populärt är golv och väggpanel i kvistig furu, det visar en ny studie av bland andra branschorganisationen Svenskt Trä. Foto: Mostphotos 

Tillsammans med Linköpings universitet och Luleå tekniska universitet har branschorganisationen Svenskt Trä genomfört denna studie som en del i forsknings- och innovationsprogrammet BioInnovation.

Studien genomfördes som en enkätstudie i de sju europeiska länderna Sverige, Norge, Storbritannien, Polen, Tyskland, Frankrike och Spanien och har resulterat i drygt 7 000 svar. Syftet med studien var dels att undersöka vilka preferenser det finns i Europa när det kommer till interiört trä men också att identifiera intressanta segment och exportmarknader för svenska sågverk. 

Tydlig efterfrågan

Resultaten visar på en tydlig efterfrågan på trä och dess självklara plats i hemmet. Studien visar också att preferenserna kring heminredningsstilar som modern, klassisk, skandinavisk och lantlig är relativt lika länderna emellan, däremot syns tydliga skillnader kring vart i hemmet man vill ha trä och även vissa skillnader kring färg och form.

Enligt sutidne vill konsumenterna generellt hellre ha trä i vardagsrum och sovrum än i kök samt trägolv och väggpaneler i ljusa kulörer uppskattas i större utsträckning än mörka och färgglada. Lister, golv och köksluckor är produkter som européer föredrar i trä. Mellan 28–51 procent av de tillfrågade föredrog trälister och över 60 procent vill ha trä- och parkettgolv i främst vardagsrum, men även i sovrum. I Sverige, Storbritannien och Polen är köksluckor särskilt populära.

Skandinaviska stilen

– I Spanien är stengolv vanligare, med eller utan golvlist i sten och preferensen för trälister är därmed lägre än i till exempel Skandinavien. Det är endast 16 procent som föredrar trälister i Spanien jämfört med snittet på 46 procent. I Polen däremot är det generellt vanligt förekommande med interiört trä, liksom i den skandinaviska stilen, säger Olof Broman, universitetslektor vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

När det gäller trä i fönster och dörrar kan länderna delas in i två olika grupper där Sverige, Polen och Norge tillhör den grupp som föredrar fönster och dörrar i trä.

Kvist i trägolv

– Intressant är att i samtliga länder är det fler som gärna har synlig kvist i trägolv och väggpanel än de som föredrar kvistfritt. Synlig kvist ses alltmer som en intressant inredningsdetalj. Att välja furu för interiör design är även ett mer miljömässigt hållbart alternativ än exempelvis stål och plast, menar Björn Nordin, chef för Interiör och design på Svensk Trä. Studien visar att interiöra furuprodukter är en framtidsmarknad och träindustrin måste vara beredd på att leverera de moderna och attraktiva träprodukter som efterfrågas, säger Olof.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste