Stockholms julgranar kan hjälpa fiskar

På tjugondag knut har alla stockholmare möjlighet att donera sina gamla julgranar för att hjälpa fiskarna i Mälaren. Träden sänks ner till botten i buntar där de skapar värdefulla lekplatser.

Gamla julgranar som binds ihop och sänks ner till sjötbottnar är ett gammalt, beprövat sätt att skapa lek- och uppväxtmiljöer för fiskar. Denna metod används i år för fjärde gången i stockholm där man vill hjälpa fiskarna i den hårt exploaterade Mälaren. Foto: Mostphotos 

På fredagen den 11 januari kommer den första granen att sänkas vid Norr Mälarstrand nedanför Kungsholmstorg av Miljö- och klimatborgarrådet Katarina Luhr. Även WWF och föreningen Sportfiskarna kommer att vara på plats.

Skydd och lekplatser

– Att sänka julgranar till botten skapar både skydd och lekplatser för fiskar. Det är ett enkelt sätt att förbättra den biologiska mångfalden men som självklart måste ske under ordnade former. Vi hoppas att det här kan bidra till att öka medvetenheten om hur djurlivet i svenska vatten och Östersjön mår, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF i ett pressmeddelande.

Stockholms vatten är hårt exploaterade och omkring 40 procent av fiskarnas uppväxtplatser har försvunnit samtidigt som tidigare orörda platser exploateras, men granarna kan vara ett sätt att förbättra situationen för fiskarna.

Binds ihop

De gamla granarna binds ihop i så kallade risvasar som sänks ner till botten och förr var detta knep vanligt förekommande i svenska insjöar. I granens grenar kan fiskarna lägga rom och växande yngel hittar viktigt skydd. 

– Det här är en gammal beprövad metod som fungerar. De nedsänkta julgranarna skapar liv i de annars nästan döda bottnarna. Ett enkelt sätt att öka den biologiska mångfalden, säger Anders Alm, Östersjöexpert på WWF.

Stora mängder rom

Aktiviteten genomförs nu för fjärde året och resultaten har varit positiva. Sportfiskarna inventering av risvasarna i maj förra året med dykare och undervattenskamera visade att abborren lekt på risvasarna och stora mängder rom fångades på bild, dessutom rörde sig en hel del fisk i området.

Sänkningen av granar sker under kontrollerade former och det är inte tillåtet för privatpersoner att själva kasta granar i vattnet, utan man uppmanar istället folk att lämna sina granar på uppsamlingsplatsen och det är endast ekologiska granar som tas emot.  Dessa sänks ned från båtar i Riddarfjärden i centrala Stockholm och i Ulvsundasjön.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste