Flera fördelar med ny bränsledunk

Tyska Stihl lanserar nu en ny femliters bränsledunk som ska ge mindre avdunstning och ha mindre miljöbelastning än konventionella plastdunkar.

Det är inte bara innehållet i Stihls bensindunkar som är alkylatbaserat utan även plasten i själva dunken. Genom sitt material och en minskad avdunstning ger dunkarna en lägre miljöpåverkan än konventionella plastdunkar. Foto: Stihl

Bränsledunkar i plast kan både svälla och krympa vid förvaring och materialet plast har en erkänt hög miljöpåverkan. Genom ett samarbete med företaget Titab Pac kan Stihl nu erbjuda en bränsledunk som har en rad fördelar jämfört med traditionella plastdunkar. Med hjälp av en ny alkylatbaserad plast och en teknologi med flerskiftslager, skapas en vägg som minimerar avdunstning och att dunken sväller eller ändrar form i samband med förvaring.

Utsläpp via avdunstning

Titab Pacs långtidstester visar att en traditionell dunk tappar i genomsnitt två deciliter av sitt innehåll genom avdunstning innan den säljs.

– Våra beräkningar visar att det släpps ut ca tre miljoner liter bränsle genom avdunstning på den nordiska marknaden varje år enbart via femliters dunkar, säger Anton Wicksell på Titab Pac i ett pressmeddelande.

Titab Pac har de senaste två åren arbetat med att utveckla den nya och täta dunken av alkylat, och Stihl blir nu den första aktören på den nordiska marknaden att införa en dunk som ger betydligt lägre miljöpåverkan

Minska miljöpåverkan

– Med den här dunken vill vi bidraga till att minska miljöpåverkan och utsläppen, och nu kan vi garantera att nästintill varje droppe bränsle finns kvar även om dunken står förvarad länge innan användning. Vi är övertygade om att dunken kommer väcka stort intresse hos miljömedvetna slutkunder och våra återförsäljare, säger Mats Gustafsson, nordisk produktchef på Stihl.

De nya dunkarna är ett bevis på att även standardprodukter går att utveckla och ytterligare en fördel är hanteringen vid transport och lagring tack vare den minskade formförändringen. Dunkarna kommer finnas på den nordiska marknaden från och med januari 2019.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 januari 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste