Tusentals deltog i norsk vargprotest

På kvällen den 8 januari gick omkring 10 000 norrmän ut på Oslos gator i ett massivt fackeltåg för att protestera mot den norska regeringens vargpolitik. Flera svenskar hade också sökt sig dit för att visa sitt stöd.

Omkring 10 000 personer demonstrerade på Oslos gator i ett väldigt fackeltåg i protest mot den norska regeringens vargpolitik som drabbar landsbygdsbor och företagare. Foto: Björn Schubert 

Jaktjournalen rapporterar att det bland demonstranterna också fanns norsk politiker representerade så som ledaren för det norska Senterpartiet, Tryggve Slagsvold Vedum.

– Problemet med vargdebatten är att de som blir mest berörda har minst att säga till om. De som har mest makt blir minst berörda och de som har minst makt blir mest berörda, sade han till den norska tidningen VG.

Problematisk situation

Enligt Jaktjournalen kom de flesta demonstranterna från områden som påverkas av vargens närvaro, en av de var Knut Arne Svartberg som tycker att det är en problematisk situation.

– Jag sitter här i solidaritet med de som bor i vargzonen eller precis utanför den och som har förlorat möjligheten att bedriva sin näring. Eller föräldrarna som är rädda om sina barn och kör dem till skolan. Jag tycker det är orättvist att de här människorna ska ha en så stor vargpopulation, som förstör för företag, friluftsliv och barnens möjlighet att leka i skogen. Därför reser jag till Oslo för att demonstrera, sade han till VG.

Minskad tilldelning

Den just nu pågående norska vargjakten med en kraftigt minskad tilldelning har fått många norrmän att se rött. Enligt Jaktjournalen ville de norska rovviltsnämderna rikta jakten mot tre flockar inom vargzonen. Regeringen var dock inte eniga och beslutade att endast en flock fick skjutas bort då man ansåg att risken för skador orsakade av vargarna inte var tillräckligt stor.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 09 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste