Stora Enso ny delägare i innovativt textilbolag

Textilföretaget H&M, möbeljätten Ikea och entreprenören Lars Stigsson är de tre tidigare kända delägarna i det skånska företaget Treetotextile. Nu går även skogsbolaget Stora Enso in som delägare med målet att förbereda för kommersiell produktion.

Skogsbolaget och massajätten Stora Enso går in som fjärde delägare i skånska Treetotextile där utöver företagets vd också H&M och Ikea är delägare. Med Stora Ensos hjälp ska tillverkningsprocessen anpassas för att nå fullskalig produktion. Foto: Teresia Borgman

Det är nyhetssajten Di digital som rapporterar om affärshändelsen där skogsbolaget Stora Enso nu går in som delägare i textilföretaget Treetotextile. Stora Enso har stor erfarenhet av massatillverkning och med den nya delägarens hjälp ska man komma ett steg närmare kommersiell tillverkning av cellulosabaserad textil.

En industriell spelare

– Det är jämförbart med processerna som leder till viskos, tencel eller lyocell”, säger Markus Mannström, som är chef för Stora Enso Biomaterials till Di digital och fortsätter:

– Ikea och H&M tyckte därför att det var bra att få med en industriell spelare. Vi ser mycket aktivt på textilindustrin. De har ett stort behov av cellulosafiber som kommer från skogen.

Likt viskos

Treetotextiles tillverkningsprocess ska i slutändan ge ett material mycket likt viskos, vilket är en annan cellulosafiber som ofta blandas med bomull.

– Det går ut på att man löser upp så ren cellulosafiber som möjligt, tar upp och spinner till en tråd. Det ska man kunna göra med upplösningskemikalier som är så miljövänliga som möjligt, och som används så effektivt som möjligt. Man återvinner den hela tiden, nästan som i ett slutet kretslopp, säger Markus.

En fjärdedel var

Ägarstrukturen i Treetotextiles ser enligt Di digital nu ut som så att H&M, Ikea, Stora Enso och Lars Stigsson, vd för Treetotextiles äger en fjärdedel av bolaget var. Hur mycket delägarskapet kostat Stora Enso vill Markus Mannström inte uppge och Treetotextiles verksamhet, som hittills kostat drygt tio miljoner kronor, har ännu inte redovisat några intäkter sedan starten 2014.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 04 januari 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste