Smartphoneapp mäter trädhöjder med AR

I ett samarbetsprojekt har entreprenören Johan Ekenstedt och Sveaskog tagit fram en ny smartphone app med vilken mena kan mäta träd.
– Det är samma teknik som används i Pokemon Go, säger Johan.  

Den nya, innovativa smartphoneappen Arboreal Trädhöjd mäter trädhöjder som senare kan ligga till grund för gallringsplanering och uppskattning av virkesförråd. Appen jobbar med så kallad Augmented Reality och kräver inte heller fri sikt mot stammen. Foto: Sveaskog

Att mäta värden som trädhöjd är viktigt när man förvaltar skog då denna sedan används för beräkning av gallringstidpunkt, virkesvolym och liknande. I dag används manuella höjdmätare och måttband som verktyg för att samla in dessa värden, något som kan ändras med det nya verktyget Arboreal Trädhöjd, som dessutom kan mäta mer exakt då man tar bort den mänskliga faktorn.

Augmented Reality

Tekniken bygger på så kallad Augmented Reality (AR), som också används i mobilspelet Pokemon Go och i Ikeas virtuella möbleringsapp Ikea Place.  

– Vi tar AR-tekniken till skogen för första gången i världen. Skog är en väldigt bra miljö att jobba med AR eftersom där finns många kontraster och tydliga strukturer. Vi vet också att skogsägare har ett stort behov att kunna samla in och sortera data digitalt, säger Johan Ekenstedt, entreprenör och teknikspecialist på Sveaskog i ett pressmeddelande. 

Se en film på hur man mäter med Arboreal Trädhöjd här. 

Smartphoneappen Arboreal Trädhöjd är resultatet av ett samarbete mellan Johan och Sveaskog. Skogsbolaget uppger att de ser stora möjligheter att få fram bättre data genom att göra så kallade AR-mätningar.  

Bättre data

- Bättre data ger bättre prognoser vilket ger oss möjligheter att kunna sälja vad vi har i vårt skogliga lager och ge våra kunder precis det som de vill ha, säger Fredrik Klang, skogsbrukschef på Sveaskog 

Arboreal Trädhöjd gör det enklare att mäta och eliminerar den mäsnkliga faktorn som felkälla. Foto: Sveaskog 

Appen som i dagsläget finns till Iphone är utvecklad för att mäta träd utomhus som är högre än 3 meter. 

- Jag har jämfört appens mätningar med en lasermätare som kostar flera tusen kronor och får lika bra resultat, säger Peder Israelsson, områdesansvarig och som jobbar med skoglig planering på Sveaskogs marker i Norrbotten.  

Enklare att mäta

Telefonen har man i dag oftast med sig och man slipper då ta med extra mätutrustning.  Appen kräver inte heller fri sikt mot stammen som en lasermätare gör och den förklarar också varje delmoment i mätandet. 

- Sammantaget blir det nu enklare att mäta än med traditionella instrument, säger Johan. 

I början av 2019 siktar Arboreal på att lansera en applikation som kan mäta alla övriga skogliga uppgifter, men redan nu är det fritt fram att ladda ner appen och pröva att mäta höjden på träd i AR. Det enda man behöver göra är att ladda ner Arboreal Trädhöjd från appstore. 

Vad är Augmented Reality?

Man kan kan beskriva Augmented Reality (AR) som en kombination av verklighet och ett visuellt lager av data. En riktigt bra svensk översättning finns inte men Augmented Reality kallas ibland för "Förstärkt verklighet" eller "Förhöjd verklighet".

För att kallas Augmented Reality ska tre saker vara uppfyllda:

1. Sinnesintrycket ska komma från verkligheten och det digitala på samma gång.

2. De båda världarna ska matcha varandra geometriskt.

3. Det ska ske i realtid.

Många AR-applikationer för mobiltelefoner använder den inbyggda GPSen för att visa intressepunkter och ytterligare data. Ibland i kombination med att telefonens kamera hittar en yta att placera 3D objektet på, ett exempel på detta är det populära spelet Pokémon GO. Allt eftersom telefonerna blir bättre är det numera även möjligt att visa 3D objekt direkt på marken, eller använda objektigenkänning för att placera det augmenterade lagret.

Källa: augmentedreality.se

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 december 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste