Brasiliansk flis i Stockholm kan komma från regnskog

Tre veckor tar det att transportera 40 000 ton flis på båt från Brasilien till Stockholm där den ska värma upp stadens bostäder. Aftonbladet rapporterade tidigare i dag att flisen skulle komma från regnskog, något som Stockholm exergi förnekar.

Enligt Greenpeace ska man inte lita på miljöcertifieringar och löften om hållbarhet från brasilianska företag. De menar att det finns en stor risk att bland annat flisen som Fortum och Stockholms stad köpt in från Braislien leder till regnskogsskövling. Foto: Thinkstock

Aftonbladet gick tidigare i dag ut med vad man kallar för ett avslöjande där man rapporterade om att ett bulkfartyg lastat med 40 000 ton regnskogsflis skulle ha lossats i Stockholm. Flisen går till Fortums och Stockholms stads nya biokraftvärmeverk KVV8 där den eldas upp och skickas ut som värme till huvudstadens hushåll.   

Certifierade plantager 

Men enligt Stockholm exergi (före detta Fortum Värme) ska det inte röra sig om flis från skövlat regnskogsvirke, utan flis från FSC-certifierade Eukalyptusplantager samt rejekt från brasiliansk massatillverkning som losstas i Värtahamnen i Stockholm denna vecka, det uppger företaget i en kommentar på sin hemsida. Anledningen till den storskaliga importen av flis från utlandet beror enligt Stockholm exergi bland annat på en inhemsk brist till följd av fjolårets kalla vinter.  

Flisen levererades enligt Aftonbladet av det brasilianska bolaget Amcel som anklagas för flera fall av markstöld och illegal avverkning och som är mål för sammanlagt 13 utredningar av federala åklagare.

Trots att Amcel som även levererar flis till andra europeiska länder utöver Sverige ska ha flera miljömärkningar så tycker Greenpeace att man inte ska lita blint på varken dessa eller FSC-certifieringen.

Går inte att säkerställa 

– Det vi ser i Brasilien är att i väldigt många fall i väldigt många bolag, även de som är så kallat miljöcertifierade, så är det mycket olagligheter och mycket korruption. Man måste se till att inte bara ta det som företagen i Brasilien säger som sanning utan se till att kolla upp det noggrant, säger Frode Pleym på Greenpeace till Aftonbladet och fortsätter:

– FSC som miljömärkningen heter är ett stort bolag som gör en hel del bra jobb, men just i regnskogsländerna är det ett så stort problem med korruption och olagligheter att det inte går att säkerställa att en FSC-certifiering inte leder till regnskogsskövling.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste