Villaägare nöjdast med sitt boende

En ny undersökning från Landshyptek Bank visar att villaägare är mer nöjda med sitt boende än bostadsrättsägare. Sju av tio villaägare uppger att de hittat sitt drömboende, motsvarande siffra för bostadsrättsägare är fyra av tio.

Enligt Landshypotek Banks undersökning Bendebarometern så är villaägare betydligt nöjdare med sitt boende än ägare av bostadsrätter. Foto: Södra  

Att kunna förverkliga sin bostadsdröm har stor koppling till bostadsköparens ekonomi. Landshypoteks Banks Boendebarometer visar att svenskar helst väljer att bo utanför storstäderna om de får välja. Endast 52 procent av de boende i städer uppger att de hittat sitt drömboende, för boende utanför storstadsregionerna är denna siffra tio procent högre.

Närhet till natur

– Utanför storstäderna finns i större utsträckning det som vi svenskar efterfrågar för vårt boende. Här erbjuds villor, trädgårdar, trygghet, lugn och närhet till natur. Det blir i årets undersökning än mer markant och tydligt, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank i ett pressmeddelande.

När man väljer bostad är det enligt Landshypotek Banks Bostasbarometer viktigast för svenskarna att bo i ett lugnt område, nära natur och skog. Dessutom vill svenskar ha möjlighet att utöva sina intressen. I jämförelse med förra årets undersökning ser man enligt Bostadsbarometern att det har blivit allt viktigare med egen trädgård medan stor bostadsyta, utbud av kultur och restaurang samt möjlighet att göra karriär har minskat i betydelse.

Viss värderingsförskjutning

– Det tycks finnas en viss värderingsförskjutning där vi svenskar söker oss från storstadens styrkor med karriärmöjligheter, restauranger och kulturutbud till hemmet. Där levererar mindre städer och landsbygder bättre, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren.

Landshypotek Bank uppger att den främsta anledningen att man inte bor i sitt drömboende är ekonomin (68%) följt av familje-situationen (16%) och nästan var tionde (8%) uppger att deras partner är den som hindrar dem.

De län där man är mest nöjd med sitt boende är:

Halland (73%)
Jämtland (71%)
Värmland (68%).

I botten av listan återfinns flera län där många bor i stora städer, till exempel:
Stockholm (51%)
Uppsala (49%)
Skåne län (54%).

Kalmar län har rasat från förra året då 61% var nöjda med sitt boende, i år är det bara 50%.

Källa: Landshypotek Bank

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades fredag den 30 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste