Fossilfria lim- och färgprodukter med skogsråvara

I ett nytt Vinnovafinansierat forskningsprojekt vill forskningsinstitutet RISE titta på möjligheten att ersätta fossila komponenter i färg och lim med material från skogen. På så vis vill man göra färg och lim fossilfria.

Om RISE forskningsprojekt "Lim och färg" ger goda resultat kan hus och andra byggnader i framtiden målas med fossilfri färg baserat på skogsråvara. Foto: Mostphotos

–  Det är en utmaning att utveckla kostnadseffektiva biobaserade lim- och färgkomponenter, som fungerar i befintliga produktionssystem. Vårt mål i projektet är att ta fram realiserbara lösningar för fossilfria färger och limmer baserat på skogsråvara. Det här projektet känns speciellt spännande eftersom vi förutom forsknings- och industripartners också har projektdeltagare relaterade till byggande och lokalägande, säger Kristina Wickholm på RISE Processum, projektledare för Lim och färg i ett pressmeddelande.

Fossilfri förskola

Göteborgs stad, som vill bygga en helt fossilfri förskola till 2021, är en av intressenterna i projektet.

 – Vi ser ett stort behov i byggbranschen av att få fram färger och limmer som är biobaserade och samtidigt har samma kvalitet som dagens produkter, säger Maria Perzon på Bengt Dahlgren, projektledare miljö för Hoppet och deltagare i forskningsprojektet ”Lim och färg”.

Den fossilfria förskolan som går under namnet ”Hoppet”, kommer bli västvärldens första fossilfria förskola och det kräver att alla material och byggprocesser ställer om till fossilfritt.

Ett trestegsprogram 

Forskningsprojektet ”Lim och färg” ingår i Vinnovas program Utmaningsdriven Innovation, UDI, som är ett trestegsprogram. Enligt Vinnova ligger fokus på att projekten i programmet ska utforska, utveckla och genomföra nytänkande lösningar som bidrar till hållbarhetsmålen i Agenda 2030.

– Vi befinner oss just nu i det inledande steget och vi har byggt ett starkt konsortium. En omvärldsanalys kommer att göras liksom en preliminär utvärdering utifrån teknisk, ekonomisk och miljömässig potential samt möjlighet till implementering, säger Kristina.

Stor miljöeffekt

Utkomsten i det första steget av programmet ligger sedan till grund för möjligheten att ta projektet till nästa steg.

– Får vi fortsatt finansiering vill vi i projektet ta fram, komponenter och processer för framtidens biobaserade lim och färg baserade på skogsråvara. För största möjliga miljöeffekt siktar vi på komponenter som kan ersätta fossilbaserade med konkurrenskraftiga biobaserade och där bytet får stor miljöeffekt. Det skulle exempelvis kännas fantastiskt roligt och spännande att utveckla fossilfri färg för att måla den kommande fossilfria förskolan med, säger Kristina.

I projektets första del ingår Chalmers Industriteknik, Johanneberg Science Park, RISE Processum, RISE och Umeå universitet, industripartners som AkzoNobel, Holmen, Perstorp, SEKAB och Södra samt Bengt Dahlgren AB, Göteborgs Stad Lokalförvaltningen och Riksbyggen.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 november 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste