Svensk pellets bakom stark dryck

Whiskeyproducenten Mackmyra utanför Gävle använder svenska pellets för att elda i destilleriets pannor. Pelletspannan gör produktionen både effektiv och klimatsmart.

Genom att använda svensk träpellets har whiskeytillverkaren Mackmyra både effektiviserat och klimatanpassat sin produktion. Foto: Scandbio/Mackmyra

– Vi gör whisky uteslutande på svenska råvaror, med så liten miljöpåverkan som möjligt. Därför har vi byggt världens mest klimatsmarta destilleri, som eldas med svensk pellets, säger Heli Jonsson, Brand Ambassador på Mackmyra i ett pressmeddelande.

Jämn temperatur

Pelletsanläggningen på Mackmyras destilleri värmer upp vatten till 125 grader, vatten som sedan används vid destilleringen av whiskyn. Hetvattnet ger då enligt Mackmyra en jämn temperatur och en bra produkt i slutändan. Mackmyras närhet till Scandbios pelletsanläggningar i Norberg och Främlingshem ger en lokal energikälla och korta transporter.

Nyckeln i klimatomställningen

– Förnybar energi är nyckeln i klimatomställningen. Scandbio gör träpellets av restprodukter från svensk skog. Genom samarbetet med Mackmyra kan pellets värma både din utsida och din insida, säger Peter Granborn, vd för Scandbio.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@skogsaktuellt.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 november 2018

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera